Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najdôležitejšou domácou udalosťou bolo vymenovanie vlády Eduarda Hegera, tvrdí prezidentka Čaputová

prezidentka Zuzana Čaputová
prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Minulý rok prezidentky Zuzany Čaputovej tvorilo vymenovanie novej vlády Eduarda Hegera (OĽANO) či stretnutia s viacerými svetovými lídrami. Medzi priority nového roka zaraďuje hlava štátu situáciu v zariadeniach sociálnych služieb aj ochranu životného prostredia. V stanovisku to uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Najdôležitejšou vnútropolitickou udalosťou bolo vymenovanie novej vlády Eduarda Hegera. Prezidentka však okrem ministrov vymenovala v roku 2021 aj 60 nových sudcov, 86 vysokoškolských profesorov či 12 generálov ozbrojených síl. Šiestim novým veľvyslancom SR prezidentka odovzdala poverovacie listiny.

Prezidentka vetovala šesť zákonov 

Prezidentka vlani tiež absolvovala aj 149 prijatí v Prezidentskom paláci. Ocenila úspechy slovenských športovcov. Medzi prijatými boli aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru, ktorí v lete 2021 zasahovali pri ničivých lesných požiaroch v Grécku. "Prezidentka podpísala 161 zákonov, šesť zákonov vetovala. Vlani bolo do prezidentskej kancelárie doručených 1440 žiadostí o milosť. Prezidentka po dôslednom individuálnom posúdení v piatich prípadoch rozhodla o udelení milosti a v troch ďalších o prerušení, respektíve odložení výkonu trestu," spresnil Strižinec.

Prezidentka bola na oficiálnej návšteve Slovinska, Dánska či Rakúska 

V rámci vedenia zahraničnej politiky sa prezidentka minulý rok stretla s viacerými svetovými lídrami, ako s americkým prezidentom Joeom Bidenom, britským princom Charlesom či vojvodkyňou z Cambridge Kate. "Najočakávanejšou návštevou bola septembrová návšteva pápeža Františka na Slovensku," pripomenul Strižinec. Naopak, prezidentka bola na oficiálnej návšteve Slovinska, Dánska či Rakúska.  

S príhovormi vystúpila na viacerých svetových fórach

Prezidentka v roku 2021 reprezentovala krajinu na samite Severoatlantickej aliancie v Bruseli, na Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe a na dvoch samitoch prezidentov krajín V4, ktoré sa konali v Poľsku a Budapešti. S príhovormi vystúpila na viacerých svetových fórach. "Prezidentka má za sebou spolu deväť zahraničných ciest, prijala poverovacie listiny od 22 zahraničných veľvyslancov a ratifikovala šesť medzinárodných zmlúv," vymenoval Strižinec.

Zameriavať sa chce naďalej na témy duševného zdravia či ochrany životného prostredia 

Medzi priority nového roka zaraďuje hlava štátu sledovanie situácie v zariadeniach sociálnych služieb a tému dlhodobej starostlivosti o seniorov. Zameriavať sa chce naďalej aj na témy ochrany duševného zdravia či ochrany životného prostredia.

Viac o téme: VládaZuzana ČaputováEduard HegerRok 2021
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu