Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Medzi najväčšie zlyhania MŽP patrí neschopnosť komunikovať s partnermi, tvrdí Hlas-SD

HLAS - SD
HLAS - SD (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Medzi najväčšie zlyhania Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v minulom roku patrí neschopnosť komunikovať s partnermi, akceptovať odborníkov a požiadavky Slovákov. Najviditeľnejším príkladom je nezvládnutie reformy národných parkov. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD v hodnotení roku 2021 v oblasti životného prostredia.

Veľa z úspechov, ktoré ministerstvo propaguje, napríklad vyhlásenie prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska či zálohovanie nápojových obalov, sú podľa Hlasu-SD výsledky dlhoročnej práce odborníkov, ako aj bývalej vlády. "Vo väčšine prípadov došlo len k ich viac-menej úspešnému ukončeniu, čo nás, samozrejme, teší, pretože to poukazuje na prirodzenú kontinuitu v snahách o efektívnejšiu ochranu životného prostredia," povedala hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

Envirorezort zlyháva v oblasti odstraňovania envirozáťaží 

Strana poukazuje, že MŽP predstavilo minulý rok viacero ambicióznych plánov, ale väčšinu z nich sa nepodarilo zrealizovať alebo boli spravené v neuspokojivej miere a forme. Ako negatíva envirorezortu hodnotí Hlas-SD zlyhávanie v oblasti odstraňovania envirozáťaží, nezvládnutie viacerých káuz ako Podhájska, geotermálny vrt v Tatranskej Lomnici, odloženie prác na klimatickom zákone či zákone o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Taktiež aj nízke využívanie finančných zdrojov z Operačného programu Kvalita životného prostredia, novelu zákona o environmentálnych záťažiach a novelu zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách.  

Mimoparlamentný Hlas-SD považuje reformu národných parkov za premárnenú šancu

"V ochrane prírody sa nepodaril napriek sľubom výraznejší pokrok v zonácii žiadneho z národných parkov, špeciálne dokonca ani v národnom parku Muránska planina," hovorí Medveď Macíková. Strana zároveň považuje reformu národných parkov za premárnenú šancu na kvalitnú a efektívnu reformu celého systému ochrany prírody na Slovensku.

Medzi pozitíva radí strana spustenie systému zálohovania

Za úspech rezortu považuje Hlas-SD podporu z plánu obnovy pre životné prostredie, v ktorom sa podarilo naplánovať a finančne pokryť zelené opatrenia. "Ich realizácia však bude odborne a manažérsky náročná, v čom vidíme možný problém z hľadiska súčasných kapacít, obsadenia, ale najmä manažovania rezortu," podotkla Medveď Macíková. Medzi pozitíva radí strana aj schválenie Akčného plánu pre implementáciu Stratégie adaptácie SR na zmenu klímy či spustenie systému zálohovania.

Viac o téme: KomunikáciaNeschopnosťMinisterstvo životného prostrediaHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu