Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Budaj verí, že 90 percent zálohovania sa dosiahne skôr ako v roku 2025

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) verí, že cieľ vyzbierať 90 percent zálohovaných nápojových obalov sa podarí oveľa skôr ako v roku 2025. Uviedol to počas stredajšieho rokovania vlády.

Zálohovanie podľa Budaja potvrdilo, že plastové fľaše sú obľúbené. "Plast nestratil na popularite, stále sa nakupuje, ale sa aj vracia," poznamenal. V minulosti sa časť fliaš recyklovala, no posledných desať rokov sa podiel recyklácie nezvyšoval, nech sa robili akékoľvek kampane, poukázal minister. Tvrdí, že plastové fľaše nerecyklovali najmä obyvatelia zo sociálne chudobnejšej vrstvy. Plastový odpad sa tak dostával do riek potokov, a hromadil sa v priehradách. "Keď bude každá fľaša stáť 15 centov tak si možno aj títo ľudia pomôžu tým, že ich vyzbierajú," podotkol Budaj.

V tomto roku by sa malo zálohovať najmenej 60 percent plastových aj kovových obalov. Do konca roka 2023 to má byť 80 percent, do konca roka 2024 by sa malo vrátiť 85 percent fliaš a plechoviek. Od roku 2025 to má byť najmenej 90 percent obalov. Zálohované fľaše a plechovky sú označené symbolom "Z" v šípkach, ktorý je v blízkosti čiarového kódu spolu s textom "zálohované". MŽP pripomína, že jednorazové obaly sa nestláčajú a fľaše sa odovzdávajú aj s vrchnákom.

Polročné prechodné obdobie

V súčasnosti je v rámci zálohovania polročné prechodné obdobie. Na pultoch budú počas januára a začiatkom februára pribúdať nové registrované obaly s označením "Z-Zálohované". Zároveň sa do konca júna 2022 dopredajú staré zásoby nezálohovaných obalov. Obaly bez označenia patria do triedeného zberu. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Zálohovanie nápojových obalov je na Slovensku spustené od 1. januára. 

Viac o téme: 2025Životné prostredieZálohovanieJán Budaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu