Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Od medveďov si nevydýchneme ani v zime: FOTO Chodia aj po zasneženej hore! Odborník vysvetľuje dôvody

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Medvede na Slovensku)

BRATISLAVA – Ak ste plánovali vianočnú kapustnicu a zemiakový šalát vytráviť na čerstvom vzduchu v našich horách, berte na vedomie, že medvede, ktoré trápili turistov počas leta a jesene, sa na zimný spánok neuložili. Ich stopy môžete nájsť aj dnes v snehu. A nielen tie.

Sociálne siete zaplavili fotografie zhotovené ľudmi, ktorí na stopy "macov" natrafili napríklad v Muránskej planine či na Kysuciach. "Ešte nejaký maco sa motal pri turistickom chodníku na Martinské hole z Bystričky. Modrá cesta nad feratou," informoval pred pár dňami muž na sociálnej sieti Facebook. Nebol jediný, ktorý sa podelil o podobný zážitok.

 

Niektorí ľudia si myslia, že keď príde zima tak sa medvede automaticky ukladajú na zimný spánok. Nie je to celkom...

Posted by Cyril Bábeľa on Wednesday, December 22, 2021

 

"Zimný spánok medveďa hnedého je adaptácia na nedostatok potravy, ktorý je spôsobený snehovou pokrývkou a extrémnymi teplotnými podmienkami," uviedol Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Ako vysvetlil, v rokoch s dostatkom prirodzenej potravy sa medvede nemusia uložiť na zimný spánok, deje sa tak napríklad v semenných rokoch buka. "V prípade, že medvede objavia aj neprirodzený zdroj potravy - napríklad poľovnícke vnadisko, kde pravidelne nachádzajú ľuďmi predkladanú potravu, nemusia sa uložiť na zimný spánok, alebo jeho začiatok sa môže oddialiť," povedal.

Od medveďov si nevydýchneme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Medvede na Slovensku)

Výskyt pobytových znakov ako sú stopy medveďov môže podľa neho súvisieť aj s ich vyrušovaním turistami, bežkármi a poľovníkmi počas spoločných polovačiek. "Medvede patria medzi nepravých zimných spáčov, čo znamená, že počas teplejších a na potravu priaznivých zím nemusia hibernovať," dodal.

Od medveďov si nevydýchneme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Medvede na Slovensku)

Hibernácia je nepravým zimným spánkom, počas ktorého medveďovi klesne telesná teplota, zníži sa elektrická aktivita nervovej sústavy, utlmí sa dýchanie a srdcová frekvencia. "Začiatok a koniec hibernácie závisí od ekologických faktorov prostredia, prevládajúcich klimatických podmienok, geografickej polohy, vertikálnej členitosti pohoria, ale aj od fyziologického stavu jedinca, jeho veku a pohlavia. Začiatok hibernácie, respektíve jej dĺžku ovplyvňuje aj dostatok potravy, individuálna vnútorná dispozícia organizmu a celý rad abiotických a biotických faktorov. V priebehu trvania hibernácie medveď neprijíma žiadnu potravu," vysvetlil Slašťan.

Viac o téme: ZimaMedveďHibernácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu