Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Samica medveďa krátko po pôrode odstrčila svoje mláďatá: Aha, ako sa im darí teraz

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KRASNODAR - Príroda vie byť aj krutá. Veľmi nešťastne sa zachovala k dvom mláďatám polárneho medveďa, keď ich odvrhla ich vlastná mama. No mláďatá, našťastie, prežili. Ujali sa ich totiž zamestnanci safari parku v ruskom Gelendžik, kde sa im žije ako v bavlnke. Len nedávno oslávili svoje prvé narodeniny.

Biologická matka odmietla dve svoje dve mláďatá, ktoré tak museli hneď po narodení bojovať o svoje životy. O Yeramka a Arktiku-Avroru sa preto museli začať starať pracovníci safari. Jednou z nich je Jelena Milovidová, ktorá sa vyjadrila, že matka mláďat Seryožka sa ich, bohužiaľ, vzdala. "Odmietla aj brloh, ktorý sme pre ňu pripravili, a navyše neprejavila žiadne známky materinského inštinktu."

FOTO Samica medveďa krátko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mláďatá preto museli od matky oddeliť a správať sa k nim, akoby to boli ich vlastné deti. "Neustále sme ich pozorovali, či sú v teple a majú dostatok mlieka," uviedli ošetrovatelia. Tým sa podarilo od samice získať aspoň krv, ktorú potom dávali malým medvedíkom na posilnenie imunity. Podľa Jeleny sa v ich parku stalo prvýkrát, že samica medveďa bieleho odmietla starostlivosť o svoje mladé. 

FOTO Samica medveďa krátko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

FOTO Samica medveďa krátko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Poznajú už našu vôňu pokožky aj oblečenia. Vždy, keď sa k nim niekto z nás šiestich priblíži, znamená to len jedno - mama je tu, jedlo prichádza," skonštatovala Milovidová. "Je to pre nás niečo nové. Na svete bolo doteraz zaznamenaných asi päť prípadov, kedy ostali mláďatá polárneho medveďa opustené. Dúfam, že sa nám ich podarí zachrániť," dodala na záver.

Viac o téme: Polárny medveďRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu