Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maloobchodníkom praskli nervy: Štát pandemické opatrenia nezvláda! Hovoria o chaose a miliónových stratách

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Podnikateľom v gastre, službách a maloobchode dochádza aj tá trocha trpezlivosti, ktorá im ostala. Opatrenia v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu ich položili na kolená. Vláde preto odkazujú, že ak nepríde k riešeniu ich situácie, čakať môžeme nielen ich krach, ale aj nedodržiavanie opatrení.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov vytkla kompetentným, že od polovice novembra zažívajú podnikatelia v maloobchode, službách a gastre nepredstaviteľný stres kvôli chaotickým opatreniam prijímaným bez konzultácie s nimi. Upozornili tiež na to, že často protichodné vyjadrenia striedajú zmeny v nariadeniach. Na ich zavedenie okrem toho dostanú malí obchodníci len niekoľko hodín.

Maloobchodníkom praskli nervy: Štát
Zobraziť galériu (5)

„Štát pandemické opatrenia absolútne nezvláda, štátne firmy nie sú schopné sa situácii prispôsobiť a tak porušujú vlastné nariadenia bez sankcií, no od rôznych malých podnikateľov v maloobchode a službách očakáva, že ním zavedené opatrenia aplikujú z večera do rána,“ povedal šéf iniciatívy Daniel Krakovský. Takýto chaos podľa neho spôsobuje priame straty v miliónoch eur, ktoré štát odmieta kompenzovať.

„Výrazne sa zmenilo správanie zákazníkov, zatvorením obchodov na dva týždne sme ich vyhnali míňať za hranice a tento trend stále pretrváva. Gastro máme zatvorené najdlhšie v rámci celej EÚ bez snahy s tým čokoľvek robiť,“ upozornil Krakovský.

Maloobchodníkom praskli nervy: Štát
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Svoje rezervy vraj už dávno minuli a už len kopia dlhy a stále dúfajú v pomocnú ruku štátu. Podporujú preto požiadavky gastroiniciatív a rovnako žiadajú úpravu opatrení tak, aby neprichádzalo k diskriminácii rôznych podnikateľov v rovnakom segmente obchodu alebo služieb.

Dodnes podľa nich nie je jasné, ako pomohlo zatvorenie reštaurácií, služieb alebo obchodov a štátu odkazujú, že rozhoduje bez dôkladných analýz a ak ich aj má, verejnosť o nich nevie. Upozornili, že okolité štáty majú podobný vývoj pandemickej situácie aj bez takýchto zásadných obmedzení a okrem toho v rôznych režimoch umožňujú podnikateľom fungovať.

Maloobchodníkom praskli nervy: Štát
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

„Dnes už nielen obchodníci, ale ani verejnosť nemá prehľad v aktuálne platných opatreniach, čo len vytvára obavu z pokút, ktoré kontroly nekompromisne udeľujú,“ uviedol Krakovský a dodal, že štát miesto podpory prichádza s daňovými exekúciami alebo vymáhaním úrokov z neskoro zaplatených platieb aj v tomto kritickom období. Podľa iniciatívy z toho vyplýva, že štát absolútne nerozumie problematike sektorov, ktoré svojimi nariadeniami veľmi výrazne ovplyvňuje.

Na rozhodnutiach o zatváraní alebo obmedzeniach sa majú podľa nich podieľať nielen epidemiológovia, ale širší okruh rôznych odborníkov. "Vyhli by sme sa tak schvaľovaniu nelogických a nerealizovateľných opatrení, ktoré navyše zjavne pandemickú situáciu neovplyvňujú, pretože aj napriek nim patríme dlhodobo k najhorším na svete," odkázali.

Maloobchodníkom praskli nervy: Štát
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Znova preto vyzvali vládu, aby si brala príklad zo zahraničia a neobmedzovala obchod ani služby do väčšej miery, ako je naozaj nutné. "V opačnom prípade sa podnikatelia oprávnene obracajú na ESĽP so žalobami, nakoľko sú tieto zásahy už ďaleko za hranicou toho, čo dokážeme ako podnikatelia znášať. Navyše sa štát bráni akejkoľvek debate o kompenzovaní, ako sme videli z posledných vyjadrení vládnych predstaviteľov a ešte prehadzuje náklady na plecia podnikateľov," uviedli. Pokiaľ podľa nich nepríde k rýchlym riešeniam, uvidíme nielen vlnu krachov, ale bohužiaľ aj nerešpektovanie opatrení, pretože iná možnosť už podnikateľom neostane.

 

Viac o téme: OpatreniaGastroVládaPodnikateliaŠtátSlužbyKoronavírusMaloobchodníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu