Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zadržanie záchranárov: Zasiahol Žilinka! Rozzúrený Hložník Matovičovi odkázal, že sa im smeje do tváre

Záchranári pred parlamentom Zobraziť galériu (6)
Záchranári pred parlamentom (Zdroj: SITA, TASR, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Zadržanie dvojice záchranárov vyvoláva búrlivé reakcie. Názorový rozkol spôsobilo v koalícii, na nohy postavilo aj opozíciu, no ostrú odozvu má aj v radoch zdravotníkov. Do vládnej garnitúry sa pustil primár Jakub Hložník. Na včerajšiu akciu si však posvieti z iniciatívy Maroša Žilinku aj generálna prokuratúra. Zareagoval aj policajný prezident Štefan Hamran.

Dvojicu záchranárov, vrátane ich šéfa Františka Majerského, zobrala polícia včera popoludní spred budovy parlamentu, kde sa zišli záchranári a sestry, aby vláde a poslancom pripomenuli svoje postavenie aj sľuby o zvýšení platov. Stalo sa tak v deň, keď parlament hlasoval o budúcoročnom štátnom rozpočte, ktorý rátal o zvýšení ich platov o 34 eur v hrubom či reforme nemocníc.


Škandalózne zadržanie šéfa záchranárov: Zásah polície je pod paľbou kritiky, koalícia má problém!


Záchranári sa z policajnej cely dostali až vo večerných hodinách, o čom informovali na sociálnej sieti. To, že ich polícia vôbec zadržala vyvolalo však silnú reakciu už počas utorka a dnešok pokračuje na podobnej vlne.

Zadržanie záchranárov: Zasiahol Žilinka!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Slovenská komora zdravotníckych záchranárov)

Ostrý odkaz Matovičovi 

Primár z bratislaveskej nemocnice na Antolskej Jakub Hložník vo svojej ostrej reakcii označil vec za úplné dno. "Polícia a prokuratúra nemá odvahu, čo odvahu ani len snahu zakročiť voči agresívnym antivaxerom, ktorí sa vyhrážaju zdravotníkom, ale neváhaju zakročiť práve proti zdravotníkom, ktorí pokojne v respirátoroch protestovali proti nedôstojným pracovným a platovým podmienkam...a aby toho nebolo dosť tak im Matovič posmešne odkázal, že majú mzdový automat, ktorý im zaručí pár ani nie desiatok eur," odkázal.

"Čo ma úplne pobavilo bolo vyjadrenie premiéra po prijatí zákona o reforme nemocníc kde národu slúbil viac ambulancií a skrátenie čakacích dôb na operácie...ako to chce dosiahnuť bez zdravotníkov a po zrušení tisícoch postelí?," pýta sa.

Záchranári pred parlamentom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Na rovinu povedal, že už teraz nestíhajú a lebo je ich málo. "Ako to zmení nejaký zákon ktorý smeruje k ďalšej redukcii lôžok a hlavne za situácie, keď vláda na legitímne požiadavky zdravotníkov reaguje ich zatknutím a minister financií, ktorý neváha rozhadzovať milióny na lotérie a podplácanie nezodpovedných dôchodcov, sa nám smeje priamo do ksichtu," uviedol.

Časť politikov podľa neho zneužíva pandémiu a "hecuje ľudí proti všetkým opatreniam, lebo si povedali, že čím horšie a väčší chaos tým lepšie pre naše preferencie a potom je tu opačná strana ktorá nás úplne hodila cez palubu a pošle na zdravotníkov políciu..takže ďakujeme obom táborom."

Zadržanie záchranárov: Zasiahol Žilinka!
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR – Martin Baumann)

Zasiahol Žilinka

Neostalo však iba pri rozčúlení či slovách. Generálny prokurátor Maroš Žilinka totiž uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať zákonnosť, odôvodnenosť a primeranosť úkonov a rozhodnutí v trestnom konaní v súvislosti so zadržanými zdravotníckymi záchranármi.

Hamran sa postavil za policajtov

Policajný prezident Štefan Hamran na margo včerajšej akcie povedal, že zákon platí pre všetkých rovnako. "Bojujeme s pandémiou. Momentálne je núdzový stav, je zákaz vychádzania a je zákaz zhromaždovania. Tam tá oznamovacia povinnosť splnená nebola," uviedol.

Štefan Hamran
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Na jednej strane absolútne chápem legitímne požiadavky našich kolegov záchranárov. Bojujú v prvej línii, vieme, že chcú bojovať za vyššie platy, čo ja považujem za absolútne opodstatnené, ale snažiť sa dosiahnuť nejakú legitímnu požiadavku nelegitímnym spôsobom sa mi zdá nie šťastné," odkázal im.

Uviedol tiež, že policajtov, ktorí boli včera priamo na mieste, požiadal prostredníctvom krajského riaditeľa, aby dohovorili zdravotníkom, aby svoje požiadavky riešili inak a nie tým, že komplikujú situáciu nielen sami sebe, ale aj im. "Viažu nám sily a prostriedky, ktoré sme tam museli presunúť," odkázal Hamran.

Záchranári pred parlamentom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

V dvoch prípadoch, a to v prípade prezidenta a viceprezidenta komory, bolo podľa Hamrana začaté trestné stíhanie za trestný čin podnecovania. "Okrem toho tam boli uložené blokové pokuty - nie vo výške 1000 eur ale vo výške 100 eur - ktoré priestupcovia odmietli zaplatiť a boli oznámení na regionálny úrad verejného zdravotníctva," uviedol. Majerský ani nikto iný však podľa neho nebol umiestnený v cele policajného zaistenia.

Hamran sa tiež vyjadril v zmysle, že zákrok proti záchranárom ich netešil. 

Viac o téme: ZáchranáriZadržanieŠtefan HamranFrantišek MajerskýJakub HložníkMaroš Žilinkam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu