Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

GP venuje domácemu násiliu zvýšenú pozornosť: Témou sa zaoberá polícia aj rezort vnútra

51. schôdza Národnej rady SR
51. schôdza Národnej rady SR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Domácemu násiliu venuje Generálna prokuratúra (GP) SR dlhodobo zvýšenú pozornosť. Deklaroval to šéf prokuratúry Maroš Žilinka v pléne Národnej rady (NR) SR počas Hodiny otázok. Skonštatoval, že v minulom roku bolo trestne stíhaných v tejto veci 309 osôb a v tomto roku do konca novembra 285 osôb. Za jeden z najúčinnejších nástrojov považuje riadne a efektívne vedenie trestného stíhania. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na otázky odpovedal, že situáciu rieši polícia i preventisti. Poukázal na viaceré edukatívne i preventívne kampane.

"Možno konštatovať, že stav je ustálený, žiaľbohu, je ustálený na zvýšenej miere, ku ktorej došlo od doby, keď bojujú krajiny s pandémiou," uviedol Žilinka. Dodal, že podľa štatistík klesol podiel spáchania tejto trestnej činnosti v súvislosti s alkoholom. Považuje to však za alarmujúce, pretože tieto činy tak zrejme páchajú viac ľudia "pri zmysloch".

Deklaroval, že GP vyhodnocuje štatistiky s cieľom prijať efektívne opatrenia, napríklad opatrenia na stabilizáciu stavu prokurátorov špecializujúcich sa problematiku a ich kontinuálne vzdelávanie spolu s príslušnými orgánmi Policajného zboru (PZ). Dodal, že prokurátori spolupracujú aj s koordinátormi boja proti násiliu na deťoch v regiónoch a že sa pracuje aj s obeťami s cieľom zabrániť sekundárnej viktimizácii. Trestné konania spojené s domácim násilím spätne analyzujú a na nedostatky reagujú. Výsledok vidí v zefektívnení konaní a zvýšenej objasnenosti.

Prokuratúra o téme pravidelne hovorí aj v médiách

Žilinka poznamenal, že táto trestná činnosť sa prejavuje vysokou mierou latencie, teda aj v nízkej miere oznamovania. Prokuratúra preto podľa neho pravidelne o téme hovorí aj v médiách cez svoju špecialistku na domáce násilie. Myslí si, že sa podarilo rozvíriť verejnú diskusiu. Dodal, že v tomto roku apelovali aj na spoločnosť a profesionálov, aby pred domácim násilím neprivierali oči, ale pristupovali k nemu iniciatívne.

Rezort vnútra a polícia sa snažia zvyšovať povedomie o problematike

Minister vnútra rovnako deklaroval zvýšenú pozornosť riešeniu domáceho násilia, polícia podľa neho aj počas pandémie koná a vyhodnocuje každý prípad. "Cieľom je prijať včasné opatrenia na ochranu osôb ohrozených domácim násilím a eliminovať ho do budúcna," uviedol s tým, že policajti vykonávajú odhad rizika a následne prijímajú opatrenia na ochranu osôb. Rezort i polícia podľa neho kladú dôraz aj na zvyšovanie povedomia o problematike a na preventívne opatrenia s cieľom podporiť ochotu obetí či svedkov obrátiť sa na políciu a násilie oznámiť. Poukázal na viaceré kampane polície i kancelárií pre obete trestných činov pod odborom prevencie rezortu vnútra.

Poslancovi zo strany Za ľudí Jurajovi Šeligovi odpoveď rezortu vnútra nestačila. Tvrdí, že PZ v tejto oblasti nič nerobí, a chce sa na to pýtať dočasne povereného policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý verejne hovorí o boji s temnými silami. Poslanec pritom poznamenal, že temné sily sú za dverami panelákov, kde muži mlátia ženy a deti, pričom okolie odvracia zrak. Apeloval preto na riešenie problémov.

Viac o téme: Domáce násiliePrevenciaPolícia Rezort vnútraGP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu