Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Rázne vyjadrenie hlavného hygienika: Ak je to potrebné, školy zatvorte!

hlavný hygienik SR Ján Mikas
hlavný hygienik SR Ján Mikas (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzval všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), aby v prípade alarmujúcej situácie v regióne uzatvárali školy. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Regionálne úrady už v súčasnosti v okresoch pristupujú k zatváraniu jednotlivých škôl, kde sa nákaza šíri. "RÚVZ v Rožňave a vo Vranove nad Topľou po zhodnotení situácie k tomuto kroku pristúpia a od pondelka 29. novembra plošne prerušia vyučovanie vo svojich územných obvodoch na stredných školách a druhom stupni základných škôl," uviedla Račková. Dodala, že vyhlášky týchto regionálnych úradov sú už zverejnené vo Vestníku vlády SR.

VIDEO Gröhling nevylučuje skoršie vianočné prázdniny, ZUŠ-ky a iné krúžky dostanú od pondelka červenú

Gröhling nevylučuje skoršie vianočné prázdniny, ZUŠ-ky a iné krúžky dostanú od pondelka červenú (Zdroj: Topky/Maarty)

Plošné zatváranie škôl bude hlavnou témou 

Viaceré RÚVZ podľa Račkovej požiadali o zvolanie regionálnych krízových štábov, pandemických komisií či bezpečnostných rád, na ktorých bude podrobne preberaná epidemiologická situácia. Plošné zatváranie škôl bude hlavnou témou. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú pri plošnom zatváraní škôl vo svojich územných obvodoch plnú podporu hlavného hygienika," zdôraznila Račková.

Minister školstva má na zatváranie škôl iný názor ako konzílium 

Školy ostanú napriek tzv. lockdownu od pondelka (29. 11.) otvorené. Zatvoria sa základné umelecké školy, centrá voľného času, jazykové školy i krúžky a mimoškolské aktivity. Šéf školského rezortu Branislav Gröhling (SaS) v piatok obhajoval rozhodnutie ponechať napriek inému názoru konzília otvorené školy. Dáta, ktorými ministerstvo disponuje, kontinuálne potvrdzujú, že školy nie sú ohniskami infekcie. Minister sa obáva, že dočasné zatvorenie škôl by sa napokon predlžovalo, čo by malo výrazne negatívny vplyv na vzdelanie detí, ale aj na ich duševnú a sociálnu pohodu.

VIDEO Na dva týždne by som zatvoril všetko, tvrdí Boris Kollár: Zatvorené by mali byť aj školy

Na dva týždne by som zatvoril všetko, tvrdí Boris Kollár: Zatvorené by mali byť aj školy (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: ŠkolyZatváranieKoronavírusJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu