Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prezidentka vetovala zákon o environmentálnych záťažiach: Problém vidí v jeho nejednoznačnosti

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala zákon o niektorých opatreniach na úseku environmentálnych záťaží. Z dôvodu celkovej nejasnosti schválenej právnej úpravy má prezidentka pochybnosti o súlade s Ústavou SR. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Prezidentka deklaruje, že podporuje účel a cieľ schváleného zákona. Verejný záujem na odstránení existujúcich environmentálnych záťaží považuje za jednu z najvyšších priorít. "Avšak v prípade schváleného zákona je presvedčená, že neprimeraný rozsah požadovanej finančnej náhrady od vlastníka sanovanej nehnuteľnosti neobstojí v ústavnom teste proporcionality zásahu do vlastníckeho práva," uviedol Laczko.

O spornom článku neprebehla odborná diskusia 

Štát je podľa schváleného znenia zákona povinný od vlastníka sanovanej nehnuteľnosti, vrátane obcí, požadovať náhradu všetkých finančných prostriedkov vynaložených na vykonanie sanácie envirozáťaže. A to aj v prípade, ak títo vlastníci ani nepriamo nezodpovedajú za vznik záťaže či nie sú ekonomicky spôsobilí tieto náklady znášať. "Sporný článok bol do novely zákona vložený v dobrej viere poslaneckým návrhom, neprebehla však o ňom odborná diskusia, ktorá by nepochybne zohľadnila aj ústavnoprávne aspekty právnej úpravy," poukazuje Čaputová.

Problém vidí prezidentka aj v jeho nejednoznačnosti

Problém schváleného zákona hlava štátu tiež vidí v jeho nejednoznačnosti. Vlastníkovi nehnuteľnosti dáva napríklad na výber, či uhradí finančnú náhradu za sanáciu záťaže alebo podpíše záložnú zmluvu. "Nie je v ňom však uvedené, ako má štát s touto záložnou zmluvou ďalej nakladať, teda kedy a či vôbec si môže štát toto záložné právo a pohľadávku uplatňovať na súde, pokiaľ vlastník sumu za sanáciu štátu nezaplatí," konštatuje Čaputová. V praxi by to podľa nej umožňovalo pristupovať k rôznym vlastníkom nehnuteľností rozdielne. Negatívne by sa to mohlo prejaviť aj pri už realizovaných sanáciách environmentálnych riešení.

Prezidentka verí, že sa s rozpormi rezort životného prostredia aj poslanci parlamentu dokážu vyrovnať a prijmú také riešenie, ktoré povedie k rýchlemu a ústavne súladnému riešeniu envirozáťaži.

Viac o téme: ZákonZuzana ČaputováVetovalaEnvironmentálne záťaže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu