Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lipšic vyslovil verdikt v kauze údajného hanobenia speváčky Magušinovej: Žiadny trestný čin spáchaný nebol!

Lipšic rozhodol v prípade ohovárania speváčky Magušínovej. Zobraziť galériu (2)
Lipšic rozhodol v prípade ohovárania speváčky Magušínovej. (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic po preskúmaní výrokov týkajúcich sa podozrenia zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia voči speváčke Sime Magušinovej dospel k záveru, že nebol spáchaný trestný čin. Výroky dal preveriť generálny prokurátor Maroš Žilinka. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

archívne video

Lipšic má podozrenie, že aj cestou na výbor ho sledovalo motorové vozidlo s neexistujúcim číslom ŠPZ (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lipšic vo vysvetlení svojho rozhodnutia zdôraznil, že právo na slobodu prejavu nechráni len obsah prejavu, ale aj jeho formu, teda jeho emotívnu zložku. "Preskúmavané výroky podozrivých môžu byť a mali by byť predmetom morálneho odsúdenia, ale rozhodne nie sú trestným činom."

Uznal, že preskúmavané výroky sú prejavom nevkusu a intolerancie k iným názorom. "Rovnako je poľutovaniahodné, keď sa vo verejnom priestore objavujú výroky, ktoré posilňujú predsudky voči iným skupinám obyvateľov. Úlohou orgánov činných v trestnom konaní však nie je kultivovať verejnú diskusiu, na to má demokratická spoločnosť iné inštitúcie, medzi ktoré rozhodne nepatria orgány polície a prokuratúry," dodal Lipšic.

Lipšic vyslovil verdikt v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Iniciatívne začal v prípade konať Žilinka

Žilinka dal v novembri prostredníctvom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) preveriť, či výrokmi komentátora denníka SME na adresu speváčky Magušinovej nedošlo k spáchaniu trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

"Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka považuje za absolútne neakceptovateľné hanobiace útoky pre vierovyznanie, ktoré prekračujú hranice slobody prejavu, a to zvlášť, ak sa k takému konaniu uchýlia novinári," uviedol šéf prokurátorov na sociálnej sieti.
 

Viac o téme: VerdiktHanobenieDaniel LipšicSima Magušinová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu