Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Záujem o očkovanie rastie: Mestá musia otvárať nové mobilné centrá

Očkovanie proti koronavírusu Zobraziť galériu (5)
Očkovanie proti koronavírusu (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

NITRA – Záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Nitre neklesá. Aj v priebehu víkendu prišli do mobilných centier stovky ľudí. Nitrianska radnica dokonca hovorí o „extrémnom záujme“ obyvateľov.

„V obchodnom centre Mlyny len v sobotu zaočkovali viac ako 900 ľudí,“ informoval magistrát na sociálnych sieťach. Mesto preto postupne rozširuje počet miest, kde mobilné tímy podávajú vakcíny Comirnaty a Janssen. Okrem obchodného centra sa očkuje aj v poliklinikách na sídliskách Chrenová a Klokočina. Ďalšie mobilné centrá boli aj v kultúrnych domoch v mestských častiach Zobor, Dražovce, Janíkovce, Krškany a Kynek.

Pandémia nezaočkovaných likviduje zdravotnú starostlivosť o všetkých pacientov, tvrdí minister zdravotníctva Lengvarský (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Počas víkendu okrem toho fungovalo v Nitre aj veľkokapacitné očkovacie centrum, ktoré na Slančíkovej ulici zriadil Nitriansky samosprávny kraj. Ten 21. novembra otvoril aj svoje očkovacie centrá v Šali a Štúrove. Mobilné očkovacie centrum zriadilo v budove radnice aj mesto Vráble. „Viac ako 250 registrovaných občanov mesta dostalo 20. novembra tretiu dávku vakcíny proti COVID-19, medzi nimi aj primátor Tibor Tóth,“ informovala vrábeľská radnica.

S kampaňou za zvýšenie zaočkovanosti prišlo začiatkom novembra mesto Nitra. Jej cieľom bolo okrem iného zvýšiť počet očkovaných ľudí nad 50 rokov nad 65 percent, aby sa okres Nitra nedostal do čiernej farby. Podľa údajov z Inštitútu zdravotných analýz treba na splnenie tohto cieľa plne zaočkovať ešte 28 ľudí nad 50 rokov. Celková zaočkovanosť v Nitrianskom okrese dosahuje 47,6 percenta.

V Považskej Bystrici začali s víkendovým očkovaním, záujem rastie

Záujem o očkovanie proti novému koronavírusu v Považskej Bystrici rastie. V tamojšej nemocnici museli posilniť očkovacie kapacity, začalo sa očkovať aj počas víkendu. Podľa riaditeľa Nemocnice s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica Igora Steinera zvýšený záujem o vakcináciu evidujú už viac ako dva týždne. V spolupráci s radnicou rozšírili očkovanie o víkendové dni.

„Vyšli sme v ústrety ľuďom, ktorí sú pracovne vyťažení a nemohli prísť na očkovanie v priebehu týždňa. Sme milo prekvapení, že medzi záujemcami o vakcínu je veľké množstvo prvoočkovancov. Od začiatku novembra sme zaočkovali 920 prvoočkovancov,“ skonštatoval Steiner. V sobotu a v nedeľu (20. a 21. 11.) zaočkovali vo vakcinačnom centre NsP Považská Bystrica 399 osôb, z nich 233 bolo prvoočkovancov. Druhú dávku vakcíny podali zdravotníci 12 občanom a treťou dávkou zaočkovali 154 ľudí.

Vakcína Pfizer/BioNTech
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP, File)

Podľa Steinera bolo obdobie, keď sa v Považskej Bystrici očkovalo dva dni v týždni a personál sa tam napriek tomu nudil. Momentálne záujem o očkovanie enormne vzrástol. Ak to bude potrebné, zriadia vo vakcinačnom centre aj dve ambulancie.

„Momentálne sme schopní zaočkovať každý deň 300 až 450 ľudí. Vakcinačné centrum je otvorené počas pracovných dní od 7.30 do 14.30 h, pokiaľ bude záujem, budeme očkovať aj počas nasledujúceho víkendu. Očkovanie je možné aj bez registrácie, každý kto príde, bude zaočkovaný,“ zdôraznil riaditeľ.

Záujem o víkendové očkovanie v Trnavskom kraji sa za sedem dní zdvojnásobil

Dvojnásobné zvýšenie počtu záujemcov o očkovanie zaznamenali počas uplynulého víkendu v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) v otvorených očkovacích centrách. Spolu bolo podaných 7271 dávok vakcín Pzifer/BioNTech, Moderna a Janssen, v predošlom týždni bol sumár zaočkovaných počas víkendu 3613. Informoval o tom komunikačný odbor TTSK.

Očkovalo sa vo všetkých okresných mestách kraja. Vo veľkokapacitnom centre (VKOC) v Trnave podali spolu za sobotu (20.11.) a nedeľu (21.11.) 3987 dávok. V prvý deň 1544 dávok Moderny, z toho bolo 349 prvých a 1130 druhých. V druhý deň bol záujem o Pfizer/BioNTech ešte vyšší, zaočkovali 2443 ľudí, z toho 437 prvou a 1937 treťou dávkou.

V ostatných mestách sa očkovalo iba v sobotu. Vo VKOC v Dunajskej Strede podali 1385 dávok. Z nich 950 dávok vakcíny Pfizer, z toho 348 prvých a 593 tretích dávok, k tomu aj 435 dávok vakcíny Janssen. Vakcínu Janssen podávali aj v dočasných centrách, v Galante 264 dávok, v Hlohovci 295, Piešťanoch 387, Senici 153, Skalici 272 a v Trnave na inom mieste ako VKOC spolu 528 dávok.

Očkovanie v obchodných centrách malo úspech, prišlo 874 ľudí

Možnosť zaočkovať sa proti ochoreniu COVID-19 využilo uplynulý víkend  v obchodných centrách v Liptovskom Mikuláši 874 ľudí, z toho 254 z ohrozenej skupiny nad 50 rokov. TASR o tom v pondelok informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov. Prvý vakcinačný víkend podľa jej slov hodnotia výborne. Od pondelka očkovanie pokračuje v liptovskomikulášskej nemocnici a vybraných ambulanciách, od utorka (23.11.) aj vo vybraných obciach na Liptove.

Očkovanie v nákupnom centre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák )

Šarafínová zdôraznila, že očkovaním chcú ochrániť životy aj nádej na zimnú dovolenku pre celé Slovensko. "Ak chcú Slováci lyžovať a ubytovávať sa na Slovensku, jediná cesta je čím skôr zmeniť v automate čiernu farbu okresu Liptovský Mikuláš na bordovú a odťažiť tlak na nemocnice," povedala.

Ako poďakovanie pre prvoočkovaných občanov s trvalým pobytom v okrese Liptovský Mikuláš nad 50 rokov poskytujú až do konca novembra bezplatné lístky na lyžovačku a do vodných parkov. Najväčší záujem bol počas víkendu o jednodávkovú vakcínu Janssen, očkovalo sa aj vakcínou Pfizer.

Očkovanie v nákupnom centre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák )

Riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková podotkla, že im veľmi záleží na obciach, kde je nízka zaočkovanosť aj preto, lebo majú komplikovanejšie dostať sa k vakcíne ako ľudia z miest. "Dúfame, že využijú možnosť očkovať sa bez potreby registrácie priamo vo svojich obciach už od utorka. Očkovať bude tzv. VakciZuzka, a to postupne v obciach Važec, Východná, Hybe a neobídeme ani Liptovský Hrádok či mestskú časť Hlboké v Liptovskom Mikuláši," vymenovala.

Očkovanie bude v ďalšom košickom obchodnom centre, na vstup platí výnimka

Košický samosprávny kraj (KSK) aktuálne zaznamenáva zvýšený záujem o očkovanie a aj z tohto dôvodu otvára očkovaciu kóju v ďalšom nákupnom centre v Košiciach. Každý utorok budú záujemcom o vakcínu k dispozícii zdravotníci v obchodnom centre na Toryskej ulici v mestskej časti Západ. Informoval o tom v pondelok Úrad KSK s tým, že do dočasných očkovacích kójí v obchodných centrách sa bez problémov dostanú aj ľudia, ktorí ešte neabsolvovali očkovanie. 

„Východniari sa nemusia obávať, že by ich ako nezaočkovaných nepustili do priestorov nákupného centra. Vyhláška myslí na takéto prípady, na vakcináciu v nich sa vzťahuje výnimka,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Banskobystrický kraj chce viac očkovať, chýba mu však zdravotnícky personál

Záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) vzrástol a kraj chce preto rozšíriť možnosti a kapacity očkovacích centier, ktoré zriaďuje. Problémom však je nedostatok zdravotníckeho personálu. TASR o tom v pondelok informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

Očkovanie na Slovensku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Mužla)

„Nepodarí sa nám to bez dostatku zdravotníckeho personálu – lekárov, lekárok, zdravotných sestier či ošetrovateľov. Hľadáme preto tých, ktorí nám pomôžu očkovať rýchlejšie a zvýšiť komfort ľudí, ktorí o vakcínu majú záujem,“ konštatovala Štepáneková. BBSK zriadil špeciálny mail a telefonickú linku, ktoré sú určené na nábor zdravotníkov: ockujeme@bbsk.sk a 0949006945, kam sa dá dovolať v pracovných dňoch od 14.00 do 18.00 h. 

Očkovacie centrá v Šali budú otvorené aj počas budúceho víkendu

V očkovacích centrách v Šali dostalo počas víkendu vakcínu proti ochoreniu COVID-19 viac ako 1000 ľudí. Očkovanie prebiehalo v kultúrnom dome v mestskej časti Veča i vo veľkokapacitnom centre Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) v priestoroch polikliniky.

Celkovo bolo zaočkovaných 1026 ľudí, z ktorých 495 ľudí dostalo prvú dávku. „Vo Veči dostalo vakcínu 407 ľudí, v centre NSK bolo zaočkovaných 619 záujemcov. Podľa informácií z portálu vedapomaha.sk je v okrese Šaľa zaočkovaných 51,4 percenta ľudí,“ uviedla Erika Kollerová z mestského úradu.

Ako doplnila, zaočkovanosť ľudí nad 50 rokov je v Šalianskom okrese na úrovni vyše 69 percent. „Do týchto čísel sa vysoký záujem očkovania za posledné týždne premietne až po uplynutí dvoch týždňov po podaní druhej dávky vakcíny. Vakcinácia bude prebiehať aj nasledujúci víkend, počas soboty aj nedele,“ doplnila Kollerová.

Viac o téme: OčkovanieNitraPovažská BystricaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu