Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Prešovský kraj napreduje v očkovaní treťou dávkou v zariadeniach sociálnych služieb

Predseda PSK Milan Majerský
Predseda PSK Milan Majerský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PREŠOV - Prešovský samosprávny kraj od spustenia preočkovania posilňujúcou dávkou proticovidovej vakcíny navštívil dosiaľ 19 zariadení sociálnych služieb (ZSS) na svojom území.

Preočkovaných bolo viac ako 730 prijímateľov sociálnych služieb nielen v zariadeniach v pôsobnosti kraja, ale i u neverejných poskytovateľov, naposledy v sobotu klienti Centra sociálnych služieb Viva Vitalis v Prešove. Ako informovala krajská hovorkyňa Daša Jeleňová, na budúci týždeň majú očkovacie tímy v pláne navštíviť ďalších sedem ZSS.

"Očkovacie tímy napredujú v očkovaní, čoho dôkazom je, že za jediný deň zvládli aplikovať tretiu dávku až v ôsmich zariadeniach. Len vo štvrtok 11. novembra takto dostalo vakcínu vyše 360 ľudí," informoval predseda PKS Milan Majerský. Viac ako 520 klientov ZSS má kraj v pláne preočkovať začiatkom budúceho týždňa.

Reálny príklad

Podľa Majerského dôležitosť očkovania v zhoršujúcej sa tretej vlne pandémie potvrdzuje, že vakcinácia ťažko chorých, imobilných a seniorov chráni tieto skupiny obyvateľstva pred ťažkým priebehom ochorenia a následnou hospitalizáciou.

"Reálnym príkladom je naše zariadenie v Kalinove, kde bolo na COVID-19 pozitívne testovaných približne 20 zaočkovaných klientov, no vďaka vakcíne si ochorením prešli len s miernymi príznakmi a v nemocnici neskončil ani jeden z nich," priblížil. V zariadeniach, kde zaočkovanosť chýba, má podľa Majerského naopak medzi klientmi i zamestnancami narastať počet tých, ktorí končia na covidových lôžkach.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu