Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Spoliehate sa na protilátky po prekonaní COVIDU? Zbystrite pozornosť: Nová štúdia prišla s jasnými závermi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Vitaly Timkiv)

USA - Americká štúdia dokazuje, že vakcíny schválené WHO chránia pred opätovným nakazením sa covidom až päťkrát viac ako protilátky, ktoré získate po prekonaní ochorenia.

archívne video

Vláda musí konať ráznejšie, tvrdí premiér (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mnoho ľudí na Slovensku sa nedalo zaočkovať aj preto, lebo Covid prekonali a spoliahjú sa na vytvorené protilátky. Aktuálna štúdia Centra pre kontrolu liečiv a prevencie ochorení (CDC) však ukazuje, že vakcíny proti covidu chránia viac ako protilátky, ktoré človek získa prekonanim ochorenia. 

KORONAVÍRUS Veľké zmeny pre očkovaných: TAKTO sa uvoľnia opatrenia v čiernych okresoch

CDC skúmal viac ako 7000 ľudí hospitalizovaných s covidom aj s inými ochoreniami. Pri testovaní zistili, že tí, ktorí neboli očkovaní a nedávno prekonali koronavírus, mali až päťkrát vyššiu pravdepodobnosť opätovnej nákazy ako plne zaočkovaní. 

"Táto štúdia pridáva ďalšie poznatky dokazujúce ochranu vakcín proti závažnému ochoreniu. Najlepším spôsobom, ako zastaviť covid, vrátane vzniku nových variantov, je plošné očkovanie," cituje riaditeľku CDC Rochelle Walenskyovú portál tvnoviny.sk. Podľa nej je dôležité aj nosenie rúšok a respirátorov a rovnako časté umývanie rúk. Samozrejmosťou je karanténa v prípade nakazenia sa. 

Viac o téme: OčkovaniePrekonanieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu