Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čekan, Kollár či Bražinová bijú na poplach: Bežné fungovanie nemocníc je ochromené! Výzva na očkovanie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YT/ FMFI UK, TASR/Pavel Neubauer, Martin Baumann)

BRATISLAVA – Okrem zdravotníkov sa za očkovanie nahlas postavili aj vedci. Stále sa zvyšujúci nárast pacientov pomaly ale isto ochromuje fungovanie nemocníc a vyhliadky do blízkej budúcnosti neveštia nič dobré. To vyburcovalo k ráznym krokov tých, ktorých sa boj s pandémiou dotýka na dennej báze. Okrem zdravotníkov vyzývajú hlasno na očkovanie aj vedci.

Iniciatíva Veda pomáha, ktorá združuje popredných slovenských vedcov ako je Pavol Čekan, Alexandra Bražinová, Boris Klempa či Richard Kollár zverejnila verejnú výzvu, v ktorej upozornila na to, že už dnes je ochromené bežné fungovanie nemocníc. "Sme na hranici kapacity – počet lekárov a zdravotníkov sa oproti minulej vlne dokonca znížil a zároveň sú oveľa viac vyčerpaní. Našou prioritou musí byť rozloženie náporu na naše nemocnice v čase a zníženie vrcholu tejto vlny," uviedli a vyjadrili podporu návrhom konzília odborníkov z 5. novembra, ktoré upravujú epidemických opatrenia.

Čekan, Kollár či Bražinová
Zobraziť galériu (4)

Očkovanie je kľúčové

Zdôraznili tiež, že považujú za kľúčové očkovanie treťou dávkou vakcíny. "Podľa vedeckých štúdií hladina protilátok klesá rýchlejšie u starších, a ochrana proti infekcii delta variantom je po tretej dávke vakcíny v priemere viac ako 90 percent," uviedli. Pripomenuli, že vakcinácia je zatiaľ náš najúčinnejší spôsob ochrany. "Je to naša cesta späť do normálneho života. Dánsko, Španielsko, Portugalsko, Francúzsko a ďalšie štáty s vysokou zaočkovanosťou najmä najstarších vekových skupín už dnes znovu žijú normálny život. V Rusku, Bulharsku alebo Rumunsku, kde je zaočkovanosť výrazne nižšia, kolabujú nemocnice, zomierajú stovky ľudí denne a ekonomika, kultúra a celá spoločnosť trpia," zdôraznili.

Na Slovensku máme zaočkovanú približne polovicu obyvateľov. Dáta ukazujú, že väčšina hospitalizovaných a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti je nezaočkovaných a tá menšina zaočkovaných pacientov má vyšší vek a dlhodobo horší zdravotný stav. To, že vakcíny skutočne robia svoju prácu, potvrdzuje podľa vedcov aj nízky počet hospitalizácií a úmrtí v krajinách s vysokou zaočkovanosťou.

Čekan, Kollár či Bražinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vitaly Timkiv)

Vakcíny robia svoje

Pripúšťajú však aj častý argument odporcov vakcín o tom, že v krajinách s vysokou zaočkovanosťou je v nemocniciach aj veľa očkovaných. Je to podľa nich pravda, ale je zároveň aj logické. "V týchto krajinách je totiž nezaočkovaných ľudí oveľa menej a veľa z nich je už imúnnych po prekonaní ochorenia. Naopak, medzi zaočkovanými sú aj takí jedinci, ktorí majú oslabenú alebo nedostatočnú imunitu, a práve tí sa stávajú pacientmi v nemocniciach," vysvetlili.

Smerom k ľuďom adresovali jasnú výzvu. "Aby sme Slovensko ochránili pred kolapsom zdravotníctva a ďalšej vlny odvrátiteľných úmrtí (nielen na COVID-19), vyzývame všetkých na dodržiavanie platných protiepidemických opatrení a tých, ktorí sa doteraz nezaočkovali, aby tak urýchlene spravili. Zároveň prosíme tých, ktorí sa už zaočkovali dávnejšie a príde im pozvánka, aby sa nechali preočkovať treťou dávkou vakcíny," uviedli.

Viac o téme: PandémiaIniciatívaKoronavírusVeda pomáha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu