Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konzílium odporučilo dočasne ZAVRIEŤ školy: Šéf školstva otvorene! Nemyslím si, že je to riešenie

Minister školstva Branislav Gröhling Zobraziť galériu (4)
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Jedným z návrhov konzília odborníkov je aj dočasné zatvorenie škôl. Hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová uviedla, že by sa školy mali zavrieť na týždeň alebo dva. Minister školstva Branislav Gröhling si však nemyslí, že je to správne riešenie

Dočasné zatvorenie škôl v bordových a čiernych okresoch zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku nevyrieši. Kto môže situáciu zlepšiť, sú dospelí, a to zaočkovaním sa proti ochoreniu COVID-19. Na sociálnej sieti to napísal minister školstva Branislav Gröhling.

VIDEO ZOZNAM opatrení, ktoré navrhlo konzílium odborníkov

ZOZNAM opatrení, ktoré navrhlo konzílium odborníkov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Motiváciu chápem, no zasahujeme tam, kde to netreba

Reagoval tak na návrh konzília odborníkov obmedziť prezenčnú výučbu v školách s horšou situáciou. "Síce chápem, aká je motivácia, no zasahujeme tam, kde to netreba. Riešime žiakov namiesto dospelých. Dospelí, seniori a rizikoví pacienti (z 80 percent neočkovaní) končia v nemocniciach a na pľúcnych ventiláciách," reagoval minister s tým, že nie je správne trestať žiakov za to, že dospelí nevyužili možnosť zaočkovať sa.

Dodal, že situácia v okrese sa za týždeň nezlepší. "Navyše bordové a čierne okresy tu budeme mať ešte mesiace, pravdepodobne až do jari. Ak v bordovom či čiernom okrese regionálny úrad verejného zdravotníctva zatvorí školy na týždeň, zatvorí ich vlastne na pol roka," podotkol.

Trend, ktorý kopíruje zaočkovanosť v okrese

Tento týždeň sa na Slovensku podľa Gröhlinga v školách učí prezenčne 92 percent žiakov. Ochorenie COVID-19 evidujú u 0,9 percenta. "Máme školy, kde je zatvorená jedna trieda, ale máme aj školy, kde je zatvorených naozaj veľa tried. Tento trend ukážkovo kopíruje zaočkovanosť v okrese," spresnil šéf rezortu školstva.

Konzílium odporučilo dočasne ZAVRIEŤ
Zobraziť galériu (4)

Konzílium odborníkov pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu na Slovensku navrhlo školám s výrazným počtom tried v karanténe ukončiť prezenčnú výučbu. Členka konzília Elena Prokopová pripomenula, že už v súčasnom školskom automate sa hovorí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnúť o zatvorení školy.

Konzílium odporučilo dočasne ZAVRIEŤ
Zobraziť galériu (4)

Konzílium odporučilo dočasne ZAVRIEŤ
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: ŠkolyOpatreniaKonzíliumBranislav GröhlingAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu