Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Hrozí kolaps zdravotníctva: Tisícky lekárov chcú dať výpovede!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dať výpoveď zo služieb je momentálne pripravených 2511 lekárov. Sú to lekári zo všetkých fakultných, univerzitných aj okresných nemocníc. Tí sa podpísali pod deklaráciu o pripravenosti k výpovediam zo služieb, ak sa nezlepšia ich podmienky a nebude sa riešiť mimoriadne vážna situácia v slovenskom zdravotníctve. V piatok o tom informovali zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) s tým, že situácia v zdravotníctve sa nezmenila a naďalej sa zhoršuje.

"Máme nadpolovičnú väčšinu nemocničných lekárov, ktorí nevidia dôvod dobrovoľne súhlasiť s nadlimitnou nadčasovou prácou, lebo nie lekári, ale systém opustil pacienta," vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský. Pripomína, že chod slovenských nemocníc nie je možný bez dobrovoľných súhlasov lekárov na nadčasovú prácu. Ako tvrdí, lekári odmietajú viac akceptovať rozklad zdravotníctva a zhoršujúce sa podmienky pre pacientov, keďže nevidia zo strany vlády a ministerstva zdravotníctva kroky k riešeniu situácie.

Lekári sú pripravení k výpovediam zo služieb: Hrozí kolaps zdravotníctva (Zdroj: Topky/Maarty)

Verejná výzva vláde 

Viac ako 2500 lekárov podľa Visolajského dáva vláde verejnú výzvu a upozorňuje ju, že sú ochotní pristúpiť aj k tomu, že ukážu v "plnej nahote", že celé zdravotníctvo na Slovensku už teraz funguje len na základe preťažovania lekárov nadčasovou prácou.

Odborári pripomínajú, že v septembri predstavili osem požiadaviek na zlepšenie podmienok a personálnu stabilizáciu lekárov a zdravotných sestier, ozdravenie nemocníc a zabezpečenie starostlivosti o pacientov vo veľkých mestách i v odľahlých regiónoch. Stretli sa aj s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. "Žiaľ, ani toto stretnutie riešenia neprinieslo. Ministerstvo aj vláda prezentuje ako univerzálne riešenie všetkých problémov zdravotníctva optimalizáciu siete nemocníc. To však nie je pravda, to nie je riešením problémov," povedal Visolajský. LOZ podľa neho mrzí, že si doteraz na stretnutie nenašiel čas premiér Eduard Heger.

Slovenské zdravotníctvo melie z posledného 

Zdravotníctvo v SR podľa odborárov "melie z posledného" a zo systému v uplynulom období odišlo už vyše 1200 sestier a stoviek lekárov. Slovensko, ako podotkli, stráca konkurencieschopnosť pri získavaní nových lekárov a sestier.

"Časový limit vláde a ministerstvu nedávame my, ale systém, ktorý prestáva fungovať. Vedelo sa, že príde ďalšia vlna pandémie i to, že z nemocníc odchádzajú sestry i lekári. Čo štát spravil preto, aby sa tak nestalo," skonštatoval Visolajský. Myslí si, že systém parazituje na zdravotníkoch preťažovaných nadčasmi. Zároveň informoval, že podpisy lekárov pod deklaráciu o pripravenosti k výpovediam zo služieb naďalej pribúdajú a riešenie zo strany štátu neprichádza.

Heger sa o situáciu v zdravotníctve zaujíma 

Premiér Eduard Heger (OĽANO) deklaruje, že sa zaujíma o situáciu v zdravotníctve, navštevuje nemocnice a aj komunikuje so zdravotníkmi. Reagoval tak na piatkovú tlačovú konferenciu zástupcov Lekárskeho odborového združenia (LOZ). To informovalo, že dať výpoveď zo služieb je pre neriešenie zlých podmienok lekárov a kritickej situácie v zdravotníctve momentálne pripravených 2511 lekárov. LOZ zároveň Hegerovi vyčíta, že si doteraz nenašiel čas na stretnutie.

O situáciu v zdravotníctve sa zaujímam, odmeňovanie zdravotníkov riešime, reagoval premiér (Zdroj: Úrad vlády SR)

"Otázku okolo odmeňovania zdravotníkov aktuálne rieši ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s ministerstvom financií. Premiér očakáva výsledky rokovaní," informovala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Lepšie podmienky pre zdravotníkov

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že pracuje na tom, aby zdravotníci mali lepšie podmienky a boli za svoju prácu adekvátne ohodnotení. Poukazuje pritom na reformy nemocníc, ambulantnej siete či urgentnej zdravotnej starostlivosti. "Robíme všetko pre to, aby sa finančné ohodnotenie zdravotníkov od budúceho roka zlepšilo, zdravotníci zatiaľ ako jediní budú mať valorizované platy. Pracujeme tiež na zmenách v oblasti vzdelávania, zjednodušujeme podmienky na príchod lekárov zo zahraničia, plánujeme zaviesť inštitút dočasnej odbornej stáže, vďaka ktorej budú môcť lekári zo zahraničia skôr pracovať v systéme pri pacientovi, a mnoho ďalších krokov," spresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Viac o téme: LekáriVýpoveďSlužbyDeklaráciaLOZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu