Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

DELTU PLUS odhalili u ôsmich ľudí: Šíri sa oveľa rýchlejšie! Väčšina bola nezaočkovaná

(Zdroj: Topky/Maarty, Ján Mikas)

BRATISLAVA - O tom, že na Slovensku sa už vyskytuje aj infekčnejší variant delta plus, informovala včera epidemiologička Zuzana Krištúfková. Úrad verejného zdravotníctva pre Topky potvrdil, že v októbri odhalili osem prípadov.

Na Slovensku bol v pozitívnych vzorkách sekvenovaním potvrdený subvariant delty AY.4.2. (tzv. delta plus). Infekčnejší variant sa objavil v čase, keď na Slovensku pribúdajú tisícky nových prípadov a stúpajú aj počty hospitalizovaných.

Delta plus je infekčnejší

"Ide o osem prípadov z celkovo 2681 osekvenovaných pozitívnych vzoriek za mesiac október. Faktorom prenosu bol kontakt s pozitívne testovanými osobami. Sedem osôb s potvrdeným subvariantom bolo neočkovaných, jedna osoba bola očkovaná," uviedol pre Topky hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

VIDEO Prežívame najhoršie obdobie epidémie za posledné mesiace, minister Lengvarský pripustil lockdown pred Vianocami

Prežívame najhoršie obdobie epidémie za posledné mesiace, minister Lengvarský pripustil lockdown pred Vianocami (Zdroj: Topky/Maarty)

Subvariant delta plus sa predbežne podľa dostupných informácií javí o 10 až 15 % infekčnejší ako materská línia. "Epidemiológovia majú situáciu pod dohľadom a vlastnosti i šírenie tohto subvariantu budú dôkladne monitorovať," dodal Mikas. 

Na sekvenovaní vzoriek sa podieľali laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR, Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied, Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave a Martinské centrum pre biomedicínu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

Viac o téme: KoronavírusJán MikasTretia vlnaDelta plus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu