Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovákov vystrašili znížené prítoky plynu z Ruska: Hrozí nám ďalšia kríza? Množia sa otázky o cenách a zásobách!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Začiatok novembra mnohých v prípade dodávok plynu mierne povedané vyplašil. Do obehu sa totiž dostali informácie o poklese prítoku z Ruska. Kým v októbri sa z tadiaľ cez Ukrajinu k nám prepravilo vyše 70 miliónov metrov kubických zemného plynu denne, začiatkom tohto mesiaca nastalo zníženie. Cez slovenský bod vo Veľkých Kapušanoch klesla dodávka na zhruba 42 až 46 miliónov kubíkov plynu denne. Okamžite sme sa obrátili na odborníkov o tom, či nám hrozí podobná plynová kríza ako pred vyše 10 rokmi.

archívne video

Sulík na vláde hovorí o aktuálnom dianí v prípade dodávateľov energií (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na túto otázku a či hrozí aj nárast cien nám odpovedal výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský. "Určite nie. Medzi rokom 2021 a 2009 je podstatný rozdiel a tým je, že na Slovensko v súčasnosti prúdi plyn z troch svetových strán, kým v roku 2009 išlo len o jedinú trasu z východu. V súčasnosti prúdia dodávky zemného plynu z východu z Ukrajiny,  zo západu z Českej republiky a z juhu z Maďarska. V roku 2022 k tomu pribudne aj severný smer, po dokončení plynovodného prepojenia medzi Poľskom a Slovenskom," upokojil situáciu Kvasňovský.

Podľa neho navyše Slovensko v roku 2009 dostávalo výlučne plyn z Ruska, v súčasnosti však máme napojenie na dodávky plynu zo západnej Európy, z juhu v LNG terminálu na ostrove Krk, kam prichádzajú napríklad dodávky z USA a z Kataru.

Dôvodov nižšieho prúdu plynu z Ruska je viacero

"Tých faktorov, prečo prúdi menej plynu z Ruska je viac," začína vysvetľovať riaditeľ SPNZ. "August bol tradičný mesiac údržby infraštruktúry a prípravy na zimu. Negatívny vplyv mala aj havária a následný požiar v závode na spracovanie plynu v sibírskom meste Urengoj. Rovnako sa dá predpokladať, že Rusko zemný plyn z ťažby prioritne zatláča do vlastných zásobníkov a na zásobovanie ich zásobovanie používa sčasti európske zásobníky, čo je tiež jedno vysvetlení nižšieho stavu zásob v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi," uvádza Kvasňovský.

Podľa analytikov v neposlednom rade ide aj o plynovod Nord Stream 2, kde Rusko môže nižšími dodávkami ukázať jeho nepostrádateľnosť pre Európu. Na ceny plynu však podľa šéfa SPNZ vplývajú aj ďalšie dôležité faktory. "Spomenul by som rastúcu cenu emisných povoleniek i pokles dodávok zemného plynu v podobe LNG. Predajcovia LNG momentálne uprednostňujú ázijský trh pred európskym. Na záver by som spomenul aj faktor poslednej zimy, ktorá bola dlhšia a tuhšia ako pred rokom a teda aj vyčerpala viac stav v zásobníkoch zemného plynu i výpadok dodávok nórskeho plynu pre dlhšiu údržbu plynovodných systémov na severe Európy," dodal.

Slovákov vystrašili znížené prítoky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

V prípade zníženej dávky máme aj iné možnosti

Slovensko môže, čo sa týka zásob plynu, pokojne spávať aj v súčasnosti. Zásobníky zemného plynu máme totiž naplnené na viac ako 70%, čo pri bežnom priebehu zimnej sezóny stačí na bezproblémové zásobovanie domácností i priemyslu. "V prípade znížených dodávok plynu z východu sa môžeme spoľahnúť aj na západný a južný smer," pridáva alternatívu odborník.

Chladnú hlavu si zachováva aj SPP

V prípade tohto problému sme oslovili aj Slovenský plynárenský priemysel (SPP), pod ktorého gesciu patrí problematika s plynom. Vášne upokojuje aj hovorca SPP Ondrej Šebesta. "S maximálnou zodpovednosťou a úsilím našich expertov preto pristupujeme aj k aktuálnej situácii na trhu s plynom v Európe. SPP má dostatok plynu pre všetkých svojich zákazníkov aj na nadchádzajúce zimné obdobie. Doteraz sme zároveň nezaznamenali žiadne zmeny v dodávkach plynu v rámci nášho nákupného kontraktu. Dodávky prebiehajú štandardne, bez akýchkoľvek obmedzení," tvrdí SPP.

Plyn do podzemných zásobníkov v SPP vraj počas letnej sezóny dopĺňali tak, aby nielen splnili legislatívne požiadavky týkajúce sa štandardu bezpečnosti dodávok plynu, ale zároveň, aby boli aj čo najlepšie pripravení na nadchádzajúcu zimnú sezónu a zabezpečili tak spoľahlivé dodávky plynu pre všetkých zákazníkov.

Slovákov vystrašili znížené prítoky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Trh sa mení, priznáva SPP

"Trh s komoditami je v súčasnosti nesmierne volatilný. Ovplyvňuje ho množstvo rôznych faktorov ako napríklad dopyt po energiách aj mimo Európy, ceny iných energetických komodít ako napríklad uhlia alebo ropy, vyšší dopyt po plyne ako zdroji na výrobu elektriny, vývoj výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, obchodovanie s emisnými povolenkami alebo aj počasie. Vývoj na trhoch, ako aj ďalšie relevantné faktory, sledujeme a vyhodnocujeme ich tak, aby sme boli schopní vždy na ne adekvátne reagovať," uzavrel hovorca SPP.

Ministerstvo hovorí o návrate na októbrovú úroveň

Pochopiteľne otázky ohľadom tejto témy smerovali aj na ministerstvo hospodárstva, ktorému šéfuje Richard Sulík (SaS). "Ministerstvo hospodárstva SR monitoruje situáciu týkajúcu sa dodávok zemného plynu na Slovensko ale aj v rámci Európy. Podľa informácii od slovenského prepravcu plynu spoločnosti Eustream, objem prepravovaného ruského plynu cez územie Slovenska sa po poklese zo začiatku novembra vracia na októbrovú úroveň," potvrdzuje koniec "krátkeho výpadku" rezort.

"Zároveň tzv. stress test potvrdil, že  plynové rezervy pre nadchádzajúcu zimnú sezónu na Slovensku sú dostatočné. Radi by sme zdôraznili, že Slovensko po plynovej kríze v roku 2009 prijalo množstvo opatrení, aby sa situácia neopakovala a je veľmi dobre pripravené na prípadné výkyvy dodávok plynu. Prepravné trasy plynu sú diverzifikované, naša prepravná sieť je prepojená s prepravnými sieťami susedných štátov tak, že je možné dovážať zemný plyn na Slovensko aj z iných smerov,“ objasnilo situáciu Sulíkovo ministerstvo

Slovákov vystrašili znížené prítoky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Situácia je zrejme nateraz zažehnaná, potvrdzujú sa slová ministerstva

Objem prepravovaného ruského plynu cez územie Slovenska sa po poklese zo začiatku novembra vrátil na októbrovú úroveň. Na stredu je naplánovaná preprava 67 miliónov metrov kubických (m3) a vo štvrtok (4.11.) by malo cez Slovensko pretiecť približne 73 miliónov kubíkov zemného plynu. Vyplýva to z informácií zverejnených prepravcom plynu Eustream.

Slovákov vystrašili znížené prítoky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Preprava ruského zemného plynu do Európy sa dostala pod drobnohľad po víkendovom prerušení dodávok cez severný plynovod Jamal. Ten cez Bielorusko a Poľsko zásobuje najmä Nemecko. Dodávky cez Ukrajinu a Slovensko merané na vstupe vo Veľkých Kapušanoch sa v prvých dvoch novembrových dňoch tiež výrazne znížili na 42 a 49 miliónov m3 z priemernej októbrovej úrovne 74 miliónov m3 denne.

Z prepravovaného plynu zostáva na Slovensku v súčasnosti iba necelých 14 miliónov m3. Väčšina zemného plynu smeruje do Rakúska. Eustream pokles dodávok v minulých dňoch nekomentoval a obmedzil sa iba na konštatovanie, že plyn prepravuje podľa požiadaviek zákazníkov.

Viac o téme: PlynMinisterstvo hospodárstvaNedostatokRuskoSPPSPP distribúciaSlovenský plynárenský a naftový zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu