Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda ministra hospodárstva podrží: Koaliční partneri sa dohodli, že Sulíka na schôdzi podporia

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládny kabinet prijal nesúhlasné stanovisko k návrhu skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery vicepremiérovi a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). Spravil tak na svojom utorkovom rannom online rokovaní. Sulíka majú v parlamente odvolávať v utorok.

Vládna garnitúra nesúhlasí s tvrdením iniciátorov Sulíkovho odvolania, že minister nepredstavil ani jedno racionálne riešenie problematiky zdražovania energií. "V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predstavilo a aj presadilo niekoľko opatrení, ktoré zmierňujú koncové ceny energií a zvyšujú transparentnosť cenovej regulácie," napísala vláda v stanovisku. Medzi inými vymenovala vláda napríklad transparentnú reguláciu prirodzených monopolov v energetike, zavedenie prolongácie pre fotovoltické elektrárne s najvyššou podporou, vysporiadanie sa s historickým dlhom voči distribučným spoločnostiam vo výške 360 miliónov eur.

Smer ho tvrdo kritizuje

Odvolávanie inicioval opozičný Smer-SD, ktorý tvrdí, že Sulík je nespôsobilý na výkon funkcie. "Nespôsobilosť pána Sulíka ako ministra hospodárstva SR je zrejmá predovšetkým v poslednom období, keď SR, podnikateľská sféra, slovenské domácnosti, mestá a obce čelia bezprecedentnému tlaku v podobe enormného rastu cien energií," píše sa v odôvodnení návrhu na odvolanie Sulíka. Podnikateľské subjekty i domácnosti čaká enormné zdražovanie tepla, plynu a elektriny a minister hospodárstva podľa opozície doteraz nepredstavil žiadne racionálne riešenie.

Sulíka tiež kritizujú za to, že nezvládol prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO, čím spôsobil Slovensku medzinárodnú blamáž. Vláda s tým však takisto nesúhlasí.

Sulík na avizované odvolávanie reagoval tak, že sa teší, že bude môcť vysvetliť verejnosti okolnosti cien energií. Tvrdí, že ľudia splácajú v účtoch za elektrinu niekdajšie "bačovanie" Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu