Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko pomôže Litve s ochranou hraníc: Namiesto plota však preferujeme vedu, hovorí Heger

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

BRUSEL - Slovensko poskytne Litve plot v dĺžke šesť kilometrov, ktorý pomôže riešiť akútnu situáciu spojenú s ochranou vonkajších hraníc EÚ, uprednostňuje však riešenia na ochranu hraníc založené na modernej vede. Po skončení dvojdňového summitu EÚ to v piatok v Bruseli uviedol predseda vlády SR Eduard Heger.

Eduard Heger na summite EÚ o cenách energií a migrácii (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Premiér pripomenul, že Únia sa poučila z udalostí spred šiestich rokov a je lepšie pripravená na migráciu. Svedčí o tom aj atmosféra na rokovaniach, kde podľa jeho slov všetci lídri dali najavo, že treba hľadať spoločné riešenia. Zároveň bolo podľa neho cítiť jednotu a vôľu nájsť kompromisné východiská. Heger uviedol, že diskusiu o migrácii otvorili krajiny, ktoré v súčasnosti čelia hybridným útokom zo strany Bieloruska. To zváža migrantov z rôznych krajín a využíva ich proti záujmom EÚ.

"Náš postoj je, že podporujeme krajiny, ktoré tomuto čelia, aj sprísnenie ochrany vonkajších hraníc Únie, kde sme priniesli k stolu riešenia využívajúce moderné technológie," uviedol Heger pred novinármi. V tejto súvislosti vyzdvihol príklad Grécka, ktoré v posledných rokoch veľa investovalo do nových technológií na kontrolu hraníc. Dodal, že v Grécku na vlastné oči videl, ako pokrokové technológie pomáhajú chrániť hranice a výrazne prispievajú k zníženiu nelegálnej migrácie.

Slovensko pomôže Litve s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Dodal tiež, že reč bola aj o Egypte, ktorému sa podarilo eliminovať nelegálnu migráciu, a to aj tak, že vyše šesť miliónov utečencov z rôznych afrických krajín nedrží v migračných táboroch, ale snaží sa ich integrovať. Na otázku médií o tom, ako Slovensko pomáha Litve, Heger potvrdil, že poskytne tejto krajine ochranný plot v dĺžke šesť kilometrov.

Zdôraznil však, že ide o dočasné riešenie akútnej situácie na vonkajšej hranici EÚ, avšak za najvhodnejšie považuje nasadenie moderných monitorovacích prostriedkov, ktoré môžu byť financované aj z prostriedkov EÚ. V tomto smere členské krajiny počkajú na opatrenia, ktoré prednesie Európska komisia. "Migrácia je otázka, ktorú treba riešiť v krajinách, kde vzniká, a v krajinách tranzitu. Tam treba hľadať riešenia zo strednodobého a dlhodobého hľadiska," vysvetlil v závere.

Viac o téme: PomocHraniceOchrana LitvaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu