Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zástupcovia zdravotníkov vyzvali NR SR, aby sa zvýšil rozpočet pre zdravotníctvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenské zdravotnícke organizácie vyzvali poslancov Národnej rady (NR) SR, aby pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok zvýšili rozpočet v kapitole zdravotníctvo minimálne na úroveň priemeru krajín V4. V piatok o tom informovala manažérka pre komunikáciu a médiá Slovenskej lekárskej komory (SLK) Nancy Závodská.

"V záujme zachovania zdravotnej starostlivosti o našich občanov a rovnako v záujme všetkých zdravotníckych pracovníkov žiadame, aby bol prijatý taký rozpočet, ktorý bude riešiť personálnu stabilizáciu zdravotníckych pracovníkov, zabezpečí dostatočný rozvoj rezortu do budúcnosti a bude riešiť pandemickú situáciu," uviedli v spoločnom stanovisku.  

Poslanci by mohli zvýšiť platby za poistencov štátu

Poslanci by podľa zástupcov zdravotníkov mohli napríklad zvýšiť platby za poistencov štátu. Pre porovnanie uviedli, že Česko počíta v rozpočte v tejto položke s platbou na úrovni 77 eur, Slovensko navrhuje zníženie na 31 eur. Legislatívnou úpravou vyzývajú prednostne stabilizovať počet zdravotníckych pracovníkov v systéme zdravotnej starostlivosti.

Žiadajú tiež zaviazať zdravotné poisťovne, aby nárast finančných prostriedkov preniesli v plnej výške do platieb za realizované výkony zdravotnej starostlivosti jej poskytovateľom.

Plánovaný rozpočet nedostatočne reflektuje problémy a potreby rezortu

Na spoločnom stretnutí sa SLK, Asociácia nemocníc Slovenska, Asociácia súkromných lekárov SR, Lekárske odborové združenie, Zväz ambulantných poskytovateľov, Slovenská lekárska spoločnosť, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek a Slovenská komora zdravotníckych záchranárov zhodli na tom, že plánovaný rozpočet v kapitole zdravotníctvo nedostatočne reflektuje problémy a potreby tohto rezortu. Zdôraznili, že v prípade schválenia jeho predloženej podoby ohrozí kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre slovenských pacientov.

V súvislosti s plánovanou reformou zdravotníctva sa predstavitelia zdravotníckych organizácií zhodli, že v nej "nie sú zakomponované množstvá pripomienok jednotlivých subjektov v dôsledku nedostatočnej predchádzajúcej diskusie so zdravotníckymi organizáciami"

Viac o téme: RozpočetZdravotníctvoZvýšenieNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu