Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Cukrovkári sa tešia z novej pomôcky

„Na pumpičku si len zvykám, ale nebráni mi ani pri turistike či plávaní,“ vraví Miroslava (15).
„Na pumpičku si len zvykám, ale nebráni mi ani pri turistike či plávaní,“ vraví Miroslava (15). (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Bez pumpy už ani na krok! Tohto neoceniteľného pomocníka si v Košickom kraji nevie vynachváliť už vyše sto detí. Všetky trpia na cukrovku. Tradičné inzulínové perá a striekačky po zácviku odborníkmi nahradili zdravšími inzulínovými pumpami.

„Diabetes mi zistili už pred piatimi rokmi. Pribrala som až 30 kíl. Musela som si pichať inzulín perom štyrikrát denne, no pumpičke sa nic nevyrovná,“ priznala Veronika (16) z Cejkova. Pohodlnejšiu pumpu využíva aj ďalšia Veronika (17) z Michaloviec: „Vďaka pumpe sa mi už aj znížila hladina cukru. A mám aj lepší pocit, ako pri pichaní inzulínu perom. Okoloidúci na ulici sa totiž mohli domnievať, že drogujem...“ Moderná pumpa navyše správne dávkuje inzulín a oproti klasickému pomocníkovi nevyžaduje toľko vpichov. „Na začiatku to bol nezvyk. Pumpička mi však nebráni ani pri turistike ci plávaní,“ dodala ďalšia Michalovčanka Miroslava (15).

Výhody modernej formy podkožného podávania inzulínu pumpou potvrdila aj endokrinologička a diabetologička Kliniky detí a dorastu košickej Detskej fakultnej nemocnice Mária Kúseková: „Dávkovanie je zdravšie, účelnejšie i bezbolestnejšie. Po zácviku lekárom pumpa pacientom zabezpečuje voľnosť. Dá sa aj dočasne odpojiť a je teda aj pohodlnejšia.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu