Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

PRIESKUM, z ktorého sa chytíte za hlavu: Neuveriteľný optimizmus neočkovaných! Tvrdé slová odborníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA – Väčšina Slovákov je presvedčená o tom, že sa v najbližších mesiacoch koronavírusom nenakazí. Najviac však paradoxne tí, ktorí odmietajú očkovanie. Odborníci nešetria ostrými slovami.

Optimistické nálady v radoch neočkovaných odhalil prieskum v rámci projektu Ako sa máte, Slovensko? Uskutočnil sa 5. až 10. októbra 2021, teda v čase, keď sme už bojovali so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou a okresy sa postupne sfarbovali do stále tmavších farieb.Zelený nebol v tom čase už ani jediný.

Respondenti mali možnosť odpovedať na otázku, či si myslia, že sa v najbližších mesiacoch nakazia koronavírusom. Ako sa ukázalo, to, že by mohli ochorieť, si Slováci vo väčšine prípadov nemyslia. "Len 8,2 percenta respondentov odpovedalo možnosťami „áno“, alebo „skôr áno“. Naopak, 55,2 percenta respondentov odpovedalo „nie“ alebo „skôr nie“. Viac ako tretina respondentov odpovedala, že nevie," vyplýva z prieskumu.

PRIESKUM, z ktorého sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Sociologický ústav SAV)

Paradoxom je, že väčší optimisti sú tí, ktorí sa odmietli dať zaočkovať. Kým v skupine zaočkovaných je 9,2 percenta takých, ktorí očakávajú, že sa koronavírusom nakazia, v skupine ľudí, čo sa zaočkovať dať neplánujú, je tento podiel len 5,1 percenta. "Veľmi výrazný je rozdiel pri odpovedi „nie“ a „skôr nie“. Až 62,7 percent respondentov, ktorí sa očkovať neplánujú, si myslí, že sa koronavírusom nenakazí. Medzi zaočkovanými je takýchto respondentov len 53,1 percenta," uvádza sa na stránke Slovenskej akadémie vied (SAV).

Prieskum tiež ukázal, že v skupine tých, ktorí sa neplánujú dať zaočkovať, je odpoveď ´nie´ celkovo najčastejšou odpoveďou na otázku, či si myslia, že sa nakazia koronavírusom. "Najviac respondentov (21,6 percent), ktorí očakávajú, že sa v najbližších mesiacoch nakazia, je v malej skupine ľudí, ktorí sa ešte nezaočkovali, ale deklarujú, že sa plánujú dať zaočkovať. Aj skupina respondentov, ktorá COVID-19 prekonala, si myslí, že sa nakazí častejšie než respondenti, ktorí očkovanie odmietajú," konštatujú.

PRIESKUM, z ktorého sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Z pohľadu veku si to, že sa nenakazia, myslia častejšie starší respondenti a tí, ktorí uviedli, že sa epidémie koronavírusu neobávajú. Ukázalo sa tiež, že odpovede ľudí nemajú súvis s tým, v akej farbe sa aktuálne nachádza ich okres. Respondenti žijúci v bordových alebo červených okresoch si totiž nemysleli, že sa nakazia častejšie, než si to mysleli ľudia žijúci v oranžových, menej rizikových okresoch.

Ilúzia vlastne nezraniteľnosti

„Zistenie, že nezaočkovaní si nemyslia, že sa v najbližších zimných mesiacoc nakazia koronavírusom, zodpovedá záveru, že ľudia, ktorí očkovanie odmietajú, zároveň podceňujú riziko nakazenia sa," uviedol Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV. Veľký podiel starších respondentov, ktorí neočakávajú, že sa nakazia, je podľa nej zrejme jedným z faktorov vysvetľujúcim našu slabú mieru očkovania vo vyšších vekových kategóriách.

Miloslav Bahna
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

"Zaujímavá je skupina 6,5 percenta respondentov, ktorí sa dať očkovať ešte len plánujú. V tejto skupine je najvyšší podiel ľudí, ktorí očakávajú, že sa koronavírusom v najbližších mesiacoch nakazia. Naznačuje to, že obava z nakazenia je v súčasnosti motivátorom dať sa zaočkovať len pre relatívne obmedzenú skupinu ľudí, ktorí s očkovaním síce dlho váhali, ale nebezpečnosť ochorenia COVID-19 nezľahčujú,“ povedal.

"Je pozoruhodné, že napriek tomu, že tu máme už 3. vlnu pandémie, až vyše 60 percent z tých, čo sa neplánujú zaočkovať, stále podlieha ilúzii vlastnej nezraniteľnosti, ktorá je často sprievodným javom odmietania očkovania," poukázal.

PRIESKUM, z ktorého sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie je však tréning ako tréning

Matematik Richard Kollár upozornil na to, že s vírusom sa stretne v najbližších týždňoch a mesiacoch takmer každý na Slovensku. A o tom, či sa niekto nakazí, alebo nenakazí, bude rozhodovať pripravenosť našej imunity. "Tí, ktorí ju majú natrénovanú čo najlepšie, či už vakcináciou, alebo dostatočným prekonaním predchádzajúcej infekcie, tak tí budú (až na výnimky s veľmi oslabenou imunitou) v pohode, dokonca si svoju imunitu posilnia. Väčšina si tak stretnutie s infekciou ani nevšimne. Tí, ktorí si imunitu ešte nenatrénovali, tak tí budú trénovať po prvýkrát," odkázal.

Pavol Čekan
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

"Z tých 62,7 percent, ktorí sa neboja infekcie a nie sú zaočkovaní bude mnoho tých, ktorí už ochorenie prekonali. Ale tí zvyšní, tak tí budú v najbližšom čase veľmi prekvapení a držím im palce, aby im ich tréning vyšiel. Lebo na čísle 12800, či 100 týždenne určite nekončíme," reagoval na prieskum.

Poukázal na to, že vďaka vedcom, ktorí organizujú prieskumy - Ako sa máte, Slovensko?, vieme viac o tom, "čo sa na Slovensku naozaj deje v hlavách obyvateľov."

Prieskum iniciovali prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. 

Viac o téme: PrieskumOčkovanieSAVKoronavírusSlovensko?Ako sa máte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu