Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zdravotníci kritizujú návrh rozpočtu: Prázdne slová naše deti nenakŕmia

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK), Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) či Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) sú presvedčení, že plánovaný rozpočet na rok 2022 je v kapitole zdravotníctvo nedostatočný. Od vlády a poslancov Národnej rady (NR) SR žiadajú, aby predložený návrh neschválili. Rozpočet by sa mal podľa ich názoru zvýšiť.

"V prípade, že by bol prijatý v predloženej podobe, je výsmechom všetkých vyhlásení politikov o význame a obetavosti lekárov a ostatných zdravotníkov pre pacientov, zvlášť v období pretrvávajúcej pandémie," uviedla za komoru slovenských lekárov jej manažérka pre komunikáciu a médiá Nancy Závodská.

Chýbajúce financie budú podľa lekárov aj sestier viesť k ďalšiemu odchodu zdravotníckeho personálu, ale aj študentov týchto odborov do zahraničia. SLK predpokladá, že by mohlo dôjsť aj k poklesu záujmu mladých ľudí o štúdium zdravotníckych odborov. Nasledovalo by aj ďalšie zníženie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre našich občanov. Komora lekárov však zdôraznila, že ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v boji za zvýšenie prostriedkov pre zdravotníctvo v rozpočte na budúci rok podporuje. Pridala sa tak väčšine zástupcov zdravotníkov na Slovensku.

Komora sestier si myslí, že vláda nevie splniť záväzok zvýšiť mzdy sestrám a pôrodným asistentkám tak, ako sľubovala. "Vyjadrenia kompetentných, aké sú sestry a pôrodné asistentky potrebné, nenahraditeľné, zle ohodnotené, ako si vážia našu prácu, už vyznievajú skôr ako výsmech a populizmus. Prázdne slová nám nenakŕmia naše deti," uviedla SK SaPA vo svojom stanovisku s dôvetkom, že na Slovensku chýba približne 14.000 sestier. Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský zdôraznil, že nielen pandémia vyčerpáva záchranárov. Tých aktuálne chýba približne desať percent a núti ďalších rozmýšľať o zmene zamestnania.

Poukázal na to, že ich požiadavkou bolo zvýšenie koeficientov pre záchranárov v objeme približne 12,5 milióna eur na rok 2022, a to iba pre pracovníkov záchrannej služby, kde nie sú ešte zarátaní záchranári na operačnom stredisku ZZS, u hasičov, v horskej službe či armáde. Štátny rozpočet však s týmto zvýšením nepočíta, keďže podľa odhadov komory by bolo nad rámec predloženého rozpočtu potrebných na zvýšenie koeficientov všetkých zdravotníkov navyše do 200 miliónov eur.

"Ak nedôjde k zvýšeniu koeficientov, mzda záchranára porastie v roku 2022 o 3,75 percenta, čo pri štvorpercentnej inflácii znamená, že zdravotnícky záchranár zarobí za svoju prácu ešte menej ako v roku 2021. A to uprostred tretej vlny pandémie," uzavrel Majerský.

Viac o téme: RozpočetLekáriSestryKritikaZdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu