Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Exekútor Krutý je opäť na scéne: Dlh necelých 70 eur sa vyšplhal na vyše tisíc! Preverí ho ministerstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nelsávne známy exekútor Rudolf Krutý opäť úraduje! Začal vymáhať dlh necelých 70 eur, ktorý vznikol pred 20 rokmi. Dlžník odmieta zaplatiť obrovské poplatky, ktoré si Krutý naúčtoval.

Už viac ako rok si pán Rudolf Kačír dopisuje s úradmi a snaží sa vyriešiť situáciu, do ktorej sa dostal zrušením poistky pred 20. rokmi. Keď sa začala pandémia, pán Kačír ostal bez práce. Požiadal preto Sociálnu poisťovňu o dávku v nezamestnanosti. V júli 2020 mu však chceli siahnuť na časť jeho peňazí. Sociálna pracovníčka mu vysvetlila, že na jeho peniaze siahli na základe rozhodnutia exekútora. Pána Kačíra to zaskočilo, pretože si nebol vedomý žiadnej exekúcie. 

Nový návrh rezortu spravodlivosti: Staré exekúcie by sa mali ukončiť

Pán Kačír sa dozvedel meno exekútora a aj to, že sa na Sociálnu poisťovňu obrátil len mailom. "Voči tomuto postupu kompetentných som namietal, pretože takýto postup je nezákonný. Nielenže som nedostal upovedomie o začatí exekúcie, rovnako tak nie je v súlade s legislatívou použitie obyčajného emailu. Ten nie je postačujúcim oficiálnym právoplatným dokladom," povedal Kačír pre portál Aktuality.

Neslávne známy exekútor

Pán Kačír sa dozvedel, že exekúciu nariadil neslávne známy exekútor Rudolf Krutý. Stále nevedel, na základe čoho sa začala exekúcia, no neskôr sa mu podarilo zistiť, že ide o exekúciu z roku 2017. Týkala sa starého dlhu voči poisťovni. Dlžná suma bola 66,26 eur. Krutý však vymáhal 1778,14 eur. Zarátal si úroky, trovy konania a jeho odmeny. 

Pán Kačír pre portál povedal, že nemal problém uhradiť dlžnú sumu poisťovi, no podľa neho exekútor vedome porušuje zákon a nemá právo vymáhať úroky z omeškania, pretože podľa zmenenej legislatívy sú po troch rokoch premlčané. "Zákon jasne určuje, že výška odmeny pre exekútora môže byť maximálne 20 percent. To však Krutý úplne ignoruje," opisuje Kačír.

Krutý mu po námietkach exekúciu zastavil, no po nejakom čase ju opäť obnovil. Poisťovňa mu siahala na časť peňazí, ktoré ostali v depozite a sú tam až doteraz, pretože má o nich rozhodnúť Okresný súd Bratislava V. Medzitým však Krutý rozbehol ďalšie kolo vymáhania, o ktorom sa Kačír dozvedel až od svojho staronového zamestnávateľa, keď opäť nastúpil do práce. 

Boj s veternými mlynmi

Pán Kačír na Krutého praktiky upozornil aj Slovenskú komoru exekútorov či ministerstvo spravodlivosti. Obe inštitúcie sa však s jeho konkrétnymi námietkami nezaoberali a poslali mu len všeobecné vyjadrenie.

Portál oslovil aj exekútora Rudolfa Krutého, ten sa však odvolal na zachovanie mlčanlivosti a o prípadnom zastavení exekúcie musí rozhodnúť súd. Ministerstvo spravodlivosti sa však chystá Krutého kroky preveriť a urobiť u neho účelovú previerku. 

Viac o téme: PoplatkyExekútorExekúciaRudolf Krutý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu