Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerka Kolíková to poriadne schytala za súdnu mapu: Pustil sa do nej bývalý kolega, drsná kritika

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ešte donedávna sedel Tomáš Meravý (Za ľudí) s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou v jednej strane, dnes ju zahŕňa spŕškou kritiky. V jeho zornom poli sa ocitla reforma súdnej mapy, na ktorej Kolíková pracovala celé mesiace a mala byť jej veľkým úspechom.

Meravý pritom sám priznáva, že doteraz reforme súdnej mapy nevenoval detailnú pozornosť. Všetko sa však zmenilo potom, ako reforma začala vyvolávať rozpory medzi koaličnými partnermi a aj v odbornej verejnosti.

Kolíková vidí priestor na dohodu so Sme rodina o novej súdnej mape (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Dal som si tú námahu a napriek chrípke som si preštudoval najnovšiu komparatívnu analýzu Európskej komisie pre efektívnosť justície (CEPEJ) z roku 2020, ako aj o niečo staršiu analýzu OECD z roku 2013. V roku 2011 som ako analytik na MSSR za ministerky Lucie Žitňanskej pracoval so súdnymi štatistikami, takže v tejto oblasti nie som úplne nekompetentný," tvrdí.

Ministerka Kolíková to poriadne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Meravý)

Ako na prvé sa pozrel na zlučovanie okresných súdov v menších mestách. To by podľa neho dávalo zmysel ak by ich prílišná rozdrobenosť viedla k neefektivite. "Podľa analýzy CEPEJ však na Slovensku počet okresných súdov nie je problémom, rovnako nie je problémom ani ich celková vyťaženosť. Naopak, počet prvostupňových súdov v prepočte na 100-tisíc obyvateľov je na Slovensku relatívne nízky, dosahuje hodnotu iba 1,2," uviedol.

Ministerka Kolíková to poriadne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Meravý)

Dodal, že pre porovnanie rovnaké číslo dosahuje Nemecko. "V Česku je to 0,8, v Maďarsku 1,4, v Rakúsku 1,7, vo Francúzsku 2,4 a vo Švajčiarsku 4,1. Na Slovensku máme dnes 54 okresných súdov a 8 krajských súdov. V Rakúsku, ktorého súdnictvo má vynikajúcu povesť, je 116 okresných súdov, 20 krajinských súdov a 4 vrchné krajinské súdy. Takže tých súdov dnes nemáme na Slovensku v porovnaní s inými krajinami nijako extrémne veľa. Skôr naopak," myslí si.

Tlačová konferencia strany Za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Riadny galimatiáš

Zameral sa aj na otázku vyťaženosti okresných súdov. Tvrdí pritom, že v civilnej, obchodnej a trestnoprávnej agende sa prvostupňové súdy na Slovensku nijako nevymykajú európskemu mediánu, či už ide o nápad vecí, vybavovanie vecí alebo dĺžku konaní. "S výnimkou zlučovania súdov v Bratislave a Košiciach, ktoré vyzerá byť zmysluplné, nevidím dôvod, prečo by sme mali na Slovensku zlučovať, rušiť a premiestňovať okresné súdy," uviedol.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Navrhnutá radikálna reorganizácia súdnictva podľa neho zbytočne rozdeľuje spoločnosť, ale viedla by aj k narušeniu práce súdov a sudcov a k zhoršeniu dostupnosti súdov pre ľudí regiónoch. "Akým spôsobom sa majú touto reorganizáciou „pretrhať väzby“, mi vonkoncom nie je jasné. Chceme snáď povedať, že mafián nevie používať auto a telefón?," pýta sa.

"Návrh na spájanie krajských súdov do súdov odvolacích na mňa pôsobí podobným dojmom ako spájanie okresných súdov: ako riadny galimatiáš. Pokiaľ chceme skracovať celkovú dĺžku súdnych konaní, tak na základe čísel by som odporúčal skôr prehodnotiť možnosti odvolania sa na druhostupňový súd. Takýmto spôsobom totiž podľa analýz OECD na Slovensku končí extrémne vysoké percento súdnych prípadov na prvostupňových súdoch," uzavrel.

Tlačová konferencia strany Sme
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Námietky majú odborári aj Boris Kollár

Reforma súdnej mapy predpokladá reorganizáciu krajských a okresných súdov i vznik mestských súdov v Košiciach a Bratislave. Počet obvodov okresných súdov sa má znížiť z 54 na 30. Počíta ntiež so vznikom troch správnych súdov.

Zmeny v súdnej mapy z dielne ministerky Márie Kolíkovej sa však stretávajú s výrazným nesúhlasom. Minulý týždeň proti nej protestovali priamo pred ministerstvom aj členovia Základnej organizácie Odborového zväzu zamestnancov justície pri Krajskom súde v Bratislave, ktorí požadujú zachovanie súčasného stavu.

Ministerka Kolíková to poriadne
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Okrem toho sa stala tiež ďalším polienkom do ohňa v už aj tak napätej atmosfére v koalícii. Predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár ju v aktuálnej podobe odmieta podporiť. A to dokonca aj za cenu odchodu z koalície.

 

 

Viac o téme: KritikaMária KolíkováTomáš MeravýZa ľudíSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu