Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sociálnymi sieťami sa šíria informácie o presune medveďov na západ: REAKCIA ochranárov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Štátna ochrana prírody SR)

BRATISLAVA – Ukazuje sa, že hoaxy a konšpirácie nekolujú iba ohľadom koronavírusu a očkovania, ale aj ďalšej témy, ktorá aktuálne rezonuje Slovenskom – a to medveďov. Problém zašiel až tak ďaleko, že sa Štátna ochrana prírody rozhodla zakročiť a veci uviesť na pravú mieru.

Hoax, ktorý sa šíri internetom a najmä sociálnymi sieťami, hovorí o tom, že medvede sú presúvané na západ Slovenska. "K presúvaniu medveďov v rámci Slovenska v žiadnom prípade nedochádza. Okrem medializovaného presunu medvedice v rámci Správy Tatranského národného parku, Zásahový tím pre medveďa hnedého nepristúpil k žiadnemu inému presunu. V prípade takéhoto tvrdenia sa jedná jednoznačne o hoax a fámu," upozornila Štátna ochrana prírody.

Sociálnymi sieťami sa šíria
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zachytili tiež okrem toho množstvo fotografií, videí a informácií o škodách na majetku, ktoré sa nezakladali na pravdivých informáciách.

"Upozorňujeme na existenciu rôznych dezinformačných skupín na sociálnych sieťach, ktorých cieľom je nepravdivo vykresľovať tohto živočícha. Pôvod fotografií či videí pochádzal často zo zahraničia a išlo o účelovú manipuláciu verejnej mienky," zdôraznili.

Medvedica s mláďaťom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odmietli tiež akékoľvek manipulácie s informáciami a prejavy nenávisti. "Nesúhlasíme s opakovaným a dlhodobým šírením neprávd a dezinformácií o medveďoch či živením atmosféry strachu a nenávisti v spoločnosti," uviedli.

Občanov zároveň poprosili o opatrnosť pri preberaní informácií zo sociálnych sietí a ich následnom šírení. 

"Samozrejme, pokiaľ zaregistrujete prítomnosť medveďov, ktorí sa vyskytujú blízko ľudských obydlí, ohláste takúto situáciu," dodali.

 

Viac o téme: MedveďHoaxŠtátna ochrana prírody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu