Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medveď mal zaútočiť na pastiera, všetko je však inak! Ministerstvo reaguje: Čo sa v skutočnosti stalo?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

NEVOĽNÉ – To, čo bolo najskôr prezentované ako útok medveďa na človeka, je nakoniec inak. Dráma, počas ktorej mali nešťastného pastiera zachrániť pred šelmou jeho psy, sa neodohrala. Pastier síce medveďa stretol, no na viac, ako na pohľad, sa "maco" našťastie nepodujal. Ministerstvo životného prostredia a zásahový tím pre medveďa hnedého však neskrývajú pohoršenie.

K útoku medveďa malo prísť ešte v septembri a informoval o ňom sám starosta obce Nevoľné Štefan Henžel. "Dnes bol zaznamenaný útok medveďa hnedého na človeka v našom katastrálnom území, konkrétne nad veľkým senníkom na farme nad našou obcou," napísal na sociálnu sieť Facebook 22. septembra. Napadnutý pastier oviec mal podľa neho obrovské šťastie, že mal pri sebe pastierske psy, ktoré ho ochránili.

Obyvateľov obce dokonca vyzval, aby boli pri prechádzkach lesom mimoriadne ostražití. „O tejto skutočnosti som informoval predsedu poľovného združenia, odbor životného prostredia, ako i zásahový tím pre medveďa hnedého. Tu už končí každá sranda a dávajte si pozor,“ napísal starosta. Správu s odvolaním sa na slová starostu prebrali následne viaceré média, vrátane tých zahraničných. 

 

Potom však nastal zlom. Šéf zásahového tímu pre medveďa hnedého Jaroslav Slašťan sa totiž na miesto, kde sa mal útok odohrať, vybral. Tam ho však čakalo prekvapenie. Ako informoval rezort životného prostredia tento týždeň, k žiadnemu útoku medveďa nedošlo.

"Konfrontácia s pastierom rumunského pôvodu ukázala, že medializovaná správa sa nezakladala na pravde," uviedli vo videu, ktoré sa vybrali natočiť priamo do obce Nevoľné a jeho okolia. "Na počudovanie sme zistili, že nešlo nielenže o útok, ale ani len o incident, ale že išlo iba o stret. Teda o nejakú bežnú situáciu," vysvetlil Slašťan.

Medveď mal zaútočiť na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Starosta obce Nevoľné, Radim Vojtko Starší, Petronela Vojtko Píriová)

Bolo to inak

Celý príbeh sa mal odohrať úplne inak, ako bol pôvodne interpretovaný. Pastier pochádzajúci z Rumunska mal ísť ráno pásť ovce. Potom, ako vyšiel z farmy, si to namieril na neďalekú čistinku. Tam však pred neho vyšiel medveď. Následne scéna akoby zamrzla – pastier zastavil a hľadel na medveďa. Medveď urobil to isté a hľadel na pastiera.

Dráma sa však nekonala. Medveď totiž následne odišiel. Podľa pastiera nebol agresívny, ani sa nepokúšal na neho zaútočiť. Vysvetlil aj to, ako to bolo s úlohou psov v celom príbehu. Potom, ako medveď zmizol v húštine, psy bežali za ním, ale iba určitú vzdialenosť. Následne sa vrátili.

Medveď mal zaútočiť na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pastier však po strete s medveďom o celej záležitosti informoval svojho vedúce a ten zasa šéfku farmy. Na tú sa neskôr odvolal starosta obce, ktorý prípad prostredníctvom sociálnych sietí zviditeľnil. "Informáciu som dostal od vedúcej farmy s tým, že bol útok na pastiera, ktorého ochránili psy," vysvetlil Henžel s tým, že informáciu zverejnil na svojom Facebooku, aby tak varoval ľudí, ktorí do oblasti môžu ísť napríklad na hríby.

Medveď mal zaútočiť na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Štátna ochrana prírody SR)

Pozor na hoaxy

Informácie o výskyte medveďa blízko obývaných miest a obcí alebo priamo v nich sú takpovediac na dennom poriadku. Mnoho ľudí ma preto obavy. Nie všetky sa však zakladajú na pravde a hoaxy nie sú výnimkou ani v tejto téme. Podľa rezortu životného prostredia je tento príbeh iba jeden z mnohých, kedy dochádza k podsúvaniu hrozieb zo strany medveďa. Fabulátori pritom používajú strašidelné príbehy podporené manipulatívnym fotokolážami.

Viac o téme: MedveďHoaxPastierútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu