Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Primár Kulkovský bije na poplach! FAKTY: Hospitalizujeme stále mladších a neočkovaných

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: FB/Milan Kulkovsky blog, SITA/AP)

BRATISLAVA - Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 459 ľudí s pozitívnym PCR testom. Primár z nemocnice v Považskej Bystrici Milan Kulkovský poukázal, že toľko sme mali naposledy niekedy v marci. Dvojtisícovú hranicu prekročíme podľa neho čoskoro. Denné prírastky pozitívnych ale nie sú dôležité. Zaujímať by nás mali nemocnice. A práve pohľad do nich hovorí jasnou rečou.

V Považskobystrickej nemocnici funguje reprofilizované Covid oddelenie len pár dní, no už tie ukázali, o čom je tretia vlna a ktorí pacienti končia pripútaní na nemocničné lôžko najčastejšie. "Za tých pár dní sme hospitalizovali 14 pacientov. Všetci s obojstranným zápalom pľúc. Stavy vyžadujúce oxygenoterapiu. Od štandardnej, nízkoprietokovej, cez neinvazívnu až po umelú pľúcnu ventiláciu," opísal lekár. Z týchto 14 pacientov sú však plne očkovaní iba dvaja.

"Z nich jeden starší polymorbídny pán očkovaný druhou dávkou ešte v marci (dôkaz vhodnosti podpornej-booster dávky u rizikových osôb, ktoré boli očkované medzi prvými). Druhý, starší ale bez závažných komorbidít, vystavený vysokej infekčnej dávke, vírusovej náloži, od neočkovaného príbuzného doma, kde sa nijako nechránil, keď sa o neho staral (dôkaz vhodnosti booster dávky u vysoko exponovaných osôb, napríklad zdravotníkov)," dodal Kulkovský.

Primár Kulkovský bije na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

Fakty hovoria jasnou rečou

Dvoch pacientov mohli prepustiť domov, dvoch však museli preložiť na oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny, keďže museli byť napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. "K dnešnému dňu máme na Covid oddelení 10 pacientov, z nich 9 neočkovaných. V porovnaní s druhou vlnou sú to mladšie ročníky," uviedol.

Poslední prijatí sú podľa jeho slov čerství päťdesiatníci s ťažkým obojstranným zápalom pľúc a saturáciou okolo 60 percent, ktorí museli byť okamžite napojení na HFNO, teda High-flow nasal oxygen, čo je predstupeň umelej pľúcnej ventilácie. "Nikoho už nebudem presviedčať, aby sa dal zaočkovať. Rozhodnutie je na vás. Ponúkam len fakty z praxe…a tie hovoria jasnou rečou…," povedal.

Primár Kulkovský bije na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Bez rúšok

Poukázal tiež na správanie bežných ľudí, ktorého bol často svedkom priamo v práci. "Keď som v službe prechádzal nemocnicou, všimol som si na viacerých oddeleniach, že takmer každá návšteva sa niesla v podobnom duchu - príbuzní aj pacienti mali zložené rúška pri rozhovoroch na chodbách aj na izbách. To len keď budeme hľadať odpoveď na otázku, prečo sa niekto nakazil v nemocnici…a nie, personál to neustriehne, má inú prácu, než diskutovať o nulitných zákonoch a neustále prosiť o spoluprácu…," odkázal lekár.

Primár Kulkovský bije na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčšina hospitalizovaných je neočkovaných 

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 459 ľudí s pozitívnym PCR testom, z nich takmer 74 percent nebolo zaočkovaných. Čo sa týka antigénového testovania, pribudlo 278 pozitívnych, takmer 78 percent z nich sa doteraz nezaočkovalo.

V nemocniciach je hospitalizovaných celkovo 531 pacientov, potvrdené ochorenie má 463 ľudí. Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných 84,54 percent ľudí. Na JIS je 64 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 55 osôb.

 

Viac o téme: LekárOčkovaniePacientiKoronavírusMilan Kulkovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu