Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Východ je v napätí a ďalšia vlna prepukla opäť v Bardejove: Všetko vraj spustila jedna svadba a kar!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, MZ SR)

BRATISLAVA - Tretia vlna koronavírusu je tu, a ľudia by si pred novou hrozbou v podobe tretej vlny mali dávať ešte väčší pozor, než ako v prípade predchádzajúcich vĺn. Práve Bardejov je spolu s niekoľkými ďalšími okresmi prvým, ktorý sa dostáva do bordovej fázy covid semaforu. Najsmutnejšie na tom celom je, že katastrofálnu situáciu v okrese mali spustiť len dve spoločenské udalosti.

Situácia na východe krajiny je o to dramatickejšia, že ešte v auguste sme ako Slovensko nemali ani jeden červený okres, nie to ešte bordový. Podrobne sa téme venovala TV Markíza. Ďalšie okresy okrem Bardejova, ktoré sa ocitajú v bordovej farbe sú Krupina, Rožňava a Skalica. Podľa covid semaforu ide farebne o najhorší stupeň, za ktorým je už len čierny.

Paralely s minulou jeseňou, všetko mala spustiť svadba a kar

Podľa odborníkov sú v tomto prípade až prekvapivo jasné podobnosti s jeseňou 2020. Aj vtedy nové vlny odštartovali v Bardejove pre isté podujatia a výnimkou nebol ani tento rok. Teraz malo ísť o kar a svadbu. Televízii to potvrdila vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Bardejove Daniela Klimová.

KORONAVÍRUS Východ je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Podľa Klimovej sa tak opäť potvrdilo, že tieto podujatia sú vysoko rizikové a je tam veľká šanca vzniku ohnísk. Delta variant je pritom ešte infekčnejší ako Alfa variant, a tak sa na hromadnom podujatí dokáže rýchlo šíriť. Problémom pritom nemusí byť podujatie ako také, ale keď sa o ňom dozvedia neskoro.

Dohľadávanie kontaktov v prípade delta variantu je neefektívne a takmer zbytočné. Tak to vraj malo byť aj v tomto prípade v Bardejove. O šírení nákazy sa jednotlivci mali dozvedieť až od blízkych kontaktov infikovaných, nie od samotných infikovaných. Následne nebolo možné už ani toto ohnisko zastaviť.

O udalostiach sme vedeli neskoro, preto sa to vymklo kontrole

"Kontaktujeme ľudí do 24 hodín, ale musí tam byť participácia pozitívne testovaného alebo kontaktov, ktorí nám musia povedať, kde presne boli a či neboli na hromadnom podujatí. Vymklo sa nám to spod kontroly, pretože sme sa o týchto udalostiach dozvedeli neskoro,“ vysvetľuje Klimová. Bardejov pritom bojuje aj s nízkou zaočkovanosťou, kde len prvú dávku dostalo len okolo 36 percent ľudí, čo im v rámci covid semaforu veľmi nepomáha.

Podľa Klimovej je až 90 percent pozitívne testovaných nezaočkovaných. Nezaočkovaní majú zväčša vážnejší priebeh ochorenia, čo už je známa vec. Miestna nemocnica však zatiaľ epidémiu zvláda, no Klimová pripomína, že aj v ich okrese sa potvrdzuje, že očkovanie spĺňa svoj účel.

Pre minulosť nemusíme chodiť ďaleko. Bolo to totiž skoro presne pred rokom, kedy nekontrolované svadby spôsobili v Bardejove masívne šírenie koronavírusu v druhej vlne. Situácia sa následne prudko zhoršila aj na Orave a tiež v Nitre, ktorá sa premorila. Katastrofálna situácia na severe Slovenska následne viedla k druhej vlne a plošnému testovaniu antigénovými testami na jeseň 2020.

KORONAVÍRUS Východ je v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Viac o téme: OkresyBardejovKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu