Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koronavírus naplno útočí: Rozbehla sa už tretia vlna? Slovensko má najvyšší rast v počte nových prípadov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Koniec leta predstavoval strašiaka dlhé týždne. Ako sa však bohužiaľ ukazuje, tieto obavy neboli neopodstatnené. Čísla infikovaných koronavírusom začali výrazne rásť a koncom týždňa bol zaznamenaný rekordný prírastok. Aby toho nebolo málo, ocitli sme sa na špici nelichotivej štatistiky.

Na prvenstvo, o ktoré asi nestojí nikto, upozornil analytici z projektu Dáta bez pátosu. Čísla totižto ukázali, že čo sa nových prípadov týka, Slovensko má aktuálne najvyšší rast. "Možno sa o nás bude teraz hovoriť. Rast za týždeň o 77 percent znamená za 3 týždne 5-násobok," upozorňujú odborníci.

Úľavou podľa nich je, že údaje zobrazujú infikovaných, čo nie je ten najdôležitejší parameter. Aj tak však podľa nich približne 7 percent nakazených "do nemocnice zavíta." Práve počet pacientov, ktorých bude nutnú z dôvodu ochorenia hospitalizovať, podľa nich treba sledovať.

Koronavírus naplno útočí: Rozbehla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

V náraste nie sme sami

Nárast zaznamenali však viaceré krajiny. Za nami nasledujú Faerské ostrovy a Lotyšsko, ktoré tiež presiahli 70 percent. V prípade Faerských ostrovov je to 75 percent a v prípade Lotyšska 73 percent.

Zo susedných štátov je na tom najhoršie Ukrajina, kde počet prípadov stúpol o 59 percent nasleduje Maďarsko so 44 percentným zvýšením. Poľsko má 41 percentný nárast, Česko 21 percentný a Rakúsko 16 percentný.

Na opačnej strane rebríčka sú Švajčiari, kde zaznamenali nárast o 0,3 percenta, Bulhari s 2-percentným nárastom či Briti s nárastom 3 percentá.

Koronavírus naplno útočí: Rozbehla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jasná reč čísel 

Z 11 605 RT-PCR testov sa v piatok na Slovensku odhalilo 329 prípadov nákazy novým koronavírusom. Dnešné čísla hovoria, že na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 101 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov a 50 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Včera bolo ukončených 13 726 RT-PCR vyšetrení a 5 045 antigénnych testov.

"Za posledný týždeň je počet pozitívne testovaných na delta variant 356 vzoriek z celkového počtu 359 sekvenovaných vzoriek. Predstavuje to 99,2 percentné zastúpenie," informoval rezort zdravotníctva.

Viac o téme: ŠtatistikaKoronavírusNárast prípadov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu