Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Za chlieb a pekárenské výrobky si priplatíme, varuje zväz: Na pekárov sa vraj vykašľali, vinia z toho aj štát!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASE/Roman Hanc, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) bije na ekonomický poplach, pričom by mal spozornieť aj štát. Ceny pekárenských výrobkov totiž pôjdu nahor aj kvôli rekordnému nárastu ceny pšenice. Za následným nárastom cien je vraj zodpovedná aj vláda, ktorá pekárov nezahrnula do covid pomoci po prvých vlnách pandémie!

Zväz informuje o tom, že rekordne rastúce ceny pšenice a jej začínajúci nedostatok spôsobuje pekárom, cukrárom ale aj cestovinárom výrazne rastúce náklady. "Aktuálne ceny, za ktoré dodávajú obchodným reťazcom už pekári nedokážu udržať. Môže za to aj štát, ktorý pekárov úplne vylúčil z covid pomocí," tvrdia.

VIDEO Šéf zväzu pekárov informuje o cenách pekárenských výrobkov:

Zdražovanie pekárenských výrobkov dávajú za vinu aj štátu, zväz pekárov bije na poplach (Zdroj: Topky)

Lapšanský tvrdí, že režazce odmietajú rokovania o odbytových cenách

"Ceny potravinárskej pšenice a jej nedostatok na voľnom trhu, ktorý môžu spôsobovať aj špekulácie investorov a ich vsádzanie na jej ďalší rast, spôsobujú pekárom, cukrárom i cestovinárom vážne problémy. Ceny vstupov totiž rastú, ale obchodné reťazce odmietajú rokovania o ich odzrkadlení v odbytových cenách. Svoje marže si pritom držia stále na vysokej úrovni. Pekári však boli už pred pandémiou na hrane výrobných nákladov. Aktuálna situácia je preto neudržateľná," povedal Milan Lapšanský, ktorý je výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Milan Lapšanský, šéf SZPCC
Zobraziť galériu (3)
Milan Lapšanský, šéf SZPCC  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Úrodu z minulého roku vypredali už v máji!

Ceny potravinárskej pšenice sú podľa zväzu na rekordných úrovniach aj pre zníženie očakávanej úrody vo viacerých krajinách vrátane Slovenska. Úroda z roku 2020 bola vypredaná už v máji. "Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) očakáva tento rok celosvetovo nižšiu produkciu pšenice aj pre veľké suchá v Severnej Amerike a problematické počasie v Rusku a Kazachstane. Pekárom rastú aj ďalšie náklady. Jeseň a zima môžu byť kritické," vysvetlil Lapšanský. Cena obilia tvorí 70-80% nákladov na výrobu múky.

VIDEO Za chlieb a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Na sektor pekárov sa vykašľali?

Schopnosť pekárov, cukrárov a cestovinárov hľadať rezervy u seba pritom významne ovplyvnila pandémia a s ňou súvisiaca, následná covid pomoc. Počas nej museli vynakladať veľké prostriedky do protipandemických opatrení, ktoré odčerpali prakticky všetky finančné rezervy na absorbovanie rastúcich cien. "Štát pekárov z covid pomocí neodôvodnene úplne vylúčil, čo doteraz nám ani verejnosti nijako nevysvetlil. Ako jeden z mála sektorov na Slovensku sme tak museli znášať absolútne všetky náklady na pandémiu úplne sami. Štát tak  bude spoluzodpovedný za zvyšovanie cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov," nevie si vysvetliť situáciu Lapšanský.

Viac o téme: PeniazePekáriSlovenský zväz pekárovCukrárov a cestovinárovMilan Lapšanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu