Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SIAF je späť! Na medzinárodných leteckých dňoch bol aj Kollár s Naďom: FOTO Obrovská pochvala vojakom

Letecké dni SIAF 2021 Zobraziť galériu (4)
Letecké dni SIAF 2021 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

KUCHYŇA - V poslednom období sme sa presvedčili, že je veľmi dôležité disponovať spoľahlivou leteckou technikou, prostredníctvom ktorej môžeme pomáhať v krízových situáciách všade tam, kde je to potrebné. Pri otvorení 10. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2021 to povedal predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Letecké dni SIAF sa konajú netradične v Kuchyni, zúčastňuje sa na nich 13 krajín (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

"Samozrejme, nie je to len o technike, ale aj o pilotoch, ich umení i hrdinstve," povedal Kollár, ktorý poďakoval letcom a pilotom za ich prácu aj v súvislosti s evakuačnou operáciou v Afganistane. K oceneniu sa pridal i minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Podľa neho práve mimoriadne náročné akcie v predchádzajúcich dňoch v afganskom Kábule jasne ukázali dôležitosť vzdušných síl SR. "Klobúk dole, ako ste to zvládli," vzdal hold vojakom asistujúcim pri záchrane desiatok ľudí s väzbami na Slovensko.

Obaja poblahoželali podujatiu k jeho 10. výročiu, Naď zdôraznil, že účasťou a programom sobotňajšieho 10. ročníka sa SIAF zaraďuje medzi unikátne podujatia svojho druhu. Predseda parlamentu pripomenul aj 40. výročie akrobatickej skupiny Očovskí bačovia.

Letecké dni SIAF 2021
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Medzinárodné letecké dni SIAF sa konajú po ročnej odmlke spôsobenej pandémiou, ich dejiskom je prvýkrát letisko v Kuchyni na Záhorí. "Aktivity, akými sú aj letecké dni SIAF, sú pre nás vítanou príležitosťou predviesť naše spôsobilosti verejnosti aj v inom svetle, ako bolo dlhotrvajúce nasadenie našich síl na pomoc obyvateľstvu," uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko. Dodal, že na podujatí sa podieľa celkovo do 500 príslušníkov OS SR.

Letecké dni SIAF 2021
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Tridsať letových ukážok

Počas dvojdňového podujatia (4. - 5. 9.) je pre verejnosť pripravených 30 letových ukážok a vyše 40 statických ukážok na zemi. Na podujatí sa zúčastňuje 13 krajín sveta. Rezort obrany prezentuje na podujatí takmer všetku leteckú techniku Vzdušných síl OS SR. Okrem vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a Mi-17, vojenského dopravného lietadla C-27J Spartan, prúdových lietadiel L-39 Albatros, lietadiel L-410 Turbolet a stíhacích lietadiel MiG-29 predvedie tiež statické ukážky vojenskej aj pozemnej techniky, výzbroje a výstroje.

Letecké dni SIAF 2021
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Dano Veselský)

Na bezpečnosť návštevníkov dohliadajú policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave, na verejný poriadok zas poriadkoví policajti KR PZ v Bratislave. Situáciu v cestnej premávke usmerňujú a koordinujú dopravní policajti, ktorí v prípade komplikácií v premávke ju budú usmerňovať. "Touto cestou žiadame občanov, aby boli ohľaduplní, riadili sa pokynmi policajtov a aby v cestnej premávke dodržiavali takzvanú 'záchranársku uličku'," vyzvalo Prezídium PZ SR na sociálnej sieti.

Viac o téme: ObranaLetectvoBoris KollárSIAFJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu