Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Momentálne má Najvyšší správny súd 62 zamestnancov, z toho 16 sudcov, hovorí Pavol Naď

Pavol Naď
Pavol Naď (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Momentálne má Najvyšší správny súd (NSS) SR 62 zamestnancov, z toho 16 je sudcov. V roku 2022 by mal byť počet sudcov zvýšený na 30. V rozhovore to povedal predseda NSS SR Pavol Naď.

„K 1. augustu 2021 je súd obsadený 62 osobami. Ide o 16 sudcov, ku ktorým má v auguste pribudnúť ďalších päť. Ďalej ide o asistentov sudcov a zamestnancov správy súdu, ktorá sa postupne dopĺňa,“ spresnil predseda NSS SR. Celkový počet sudcov a zamestnancov by mal v krátkom čase predstavovať počet 100. „Požiadali sme však Ministerstvo financií (MF) SR o finančné krytie na ďalších 13 miest správy súdu nevyhnutných na zabezpečenie jeho fungovania,“ priblížil. Na súde by malo pôsobiť celkovo 37 asistentov sudcov. „Každý zo siedmich senátov bude mať k začiatku budúceho roku po päť asistentov, predseda a podpredseda súdu po jednom asistentovi. S rozširovaním počtu sudcov však musia pribúdať aj ďalší asistenti sudcov,“ spresnil s tým, že o predpokladanej možnosti ďalšieho zvyšovania počtu asistentov musí NSS SR ešte rokovať s MF SR.

Výberové konania na asistentov sudcov sú vypísané na koniec augusta a začiatok septembra. „Prihlásilo sa nám 60 uchádzačov na 13 vypísaných miest. Náročnosť tohto procesu spočíva aj v tom, že v krátkom čase je potrebné posúdiť odborné schopnosti a komplexné predpoklady u každého z uchádzačov, aby sme spravodlivo rozhodli o výbere najlepších z nich,“ podotkol Naď. Priblížil, že asistent je odbornou pravou rukou sudcu. Podľa pokynov sudcu zhromažďuje právne podklady na rozhodnutie a vypracováva právne analýzy, tzv. skutkový a právny rozbor v jemu zverených spisoch.

„Asistenti sudcov Najvyššieho správneho súdu majú ukončené vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa a vyžaduje sa od nich, aby boli vynikajúcimi odborníkmi na správne právo a správne súdnictvo a výrazne tak dopomáhali senátom, v ktorých sú zaradení, ku kvalitným súdnym rozhodnutiam vydaným v primeranej lehote,“ doplnil. Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy.

Súdna rada eviduje zatiaľ jeden návrh na kandidáta na podpredsedu

Súdna rada SR zatiaľ eviduje jeden návrh na kandidáta na podpredsedu Najvyššieho správneho súdu SR. Je ním sudca NSS SR Marián Trenčan. V utorok to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller. Oprávnené subjekty môžu predkladať návrhy do piatka (27. 8.).

"Návrh na kandidáta na podpredsedu Najvyššieho správneho súdu podal predseda Pavol Naď a rovnaký návrh na Mariána Trenčana podal Okresný súd Bratislava III. Iné návrhy Súdna rada nedostala," podotkla hovorkyňa. Voľbu uskutoční Súdna rada SR 22. septembra. Úspešný kandidát bude predložený prezidentke SR Zuzane Čaputovej na vymenovanie.

Viac o téme: SudcoviaZamestnanciNajvyšší správny súdPavol Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu