Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nepríjemná správa pre naše peňaženky: Ceny elektriny sa majú vyšplhať poriadne vysoko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Od Nového roka nás čaká veľké zdražovanie elektriny. Jej cena môže stúpnuť až o 15 eur. Odborníci očakávajú až pätnásťpercentný nárast cien oproti tomu, aké platíme dnes. Pre rodinu to znamená nárast nákladov o desiatky eur. A to nehovoríme o domácnostiach, ktoré si elektrinou aj kúria.

Prečo vlastne ceny stúpajú? Za nárastom cien treba hľadať viacero príčin, napríklad nárast ceny komodít, ako je uhlie alebo plyn. Ľudia po opatreniach proti koronavírusu (lockdowny) začínajú viac míňať na nákupy, tým musia firmy zas viac vyrábať a tak míňajú viac elektriny. 

Tieto a ďalšie faktory potom vytvárajú tlak na zvyšovanie cien elektriny.

Cena elektriny na pražskej burze, od ktorej sa odvíja cena, ktorú vidíme na vlastných účtoch, vystrelila pre rok 2022 na 61 za megawatthodinu. Tento rok to bolo 46 eur.

Pozrime sa teraz na to, o koľko si môžeme ročne za elektrinu priplatiť. Hodnoty sú len orientačné, pretože koncové ceny ešte neboli stanovené.

Napríklad (prepočítané na cenník Magna Energia – domácnosť na území Západoslovenskej distribučnej, a. s.):

Tarifa D1 (bežná domácnosť v byte – svietenie, bežné elektrospotrebiče) spotreba 1 200 kWh ročne

rok 2021 – 213,12 eura ročne
rok 2022 – 232,38 eura ročne

Tarifa D2 (vyššia spotreba, no elektrinou sa nekúri) spotreba 2 000 kWh ročne

rok 2021 – 322,83 eura ročne
rok 2022 – 354,93 eura ročne

Tarifa D5 (domácnosť elektrinou aj kúri), spotreba 5 000 kWh ročne

rok 2021 – 582,57 eura ročne
rok 2022 – 662,82 eura ročne

Reakcie na rast cien

Rast cien elektriny a plynu na svetových trhoch prináša hrozbu zdražovania aj pre slovenských odberateľov – občanov aj firmy. Stúpanie cien na burzách sa však nemusí naplno preniesť do koncových cien elektriny, plynu a tepla na Slovensku. O cenách energií nerozhoduje vláda, ale Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Úrad má podľa predsedu hospodárskeho výboru Národnej rady (NR) SR Petra Kremského (OĽANO) teraz veľký priestor na ich zabrzdenie, ktorý by mal naplno využiť.

Nepríjemná správa pre naše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Cena energie podľa neho tvorí necelú polovicu toho, čo zákazník zaplatí, zvyšok sú poplatky za distribúciu, prevádzku siete či rôzne odvody do fondov. Práve tieto poplatky by mali podľa Kremského v budúcom roku klesnúť.

"Napríklad tarifa za prevádzku systému (TPS) je cenou za podporu elektriny z obnoviteľných zdrojov a hnedého uhlia. Čím je však cena elektriny na burzách vyššia, tým menej treba výrobcom z obnoviteľných zdrojov doplácať. Parlament navyše nedávno schválil zákon, podľa ktorého sa tento doplatok od budúceho roka pri mnohých výrobcoch zníži na polovicu. Aj výroba elektriny z hnedého uhlia postupne klesá a v roku 2023 sa zastaví úplne," vysvetlil Kremský.

Poznamenal, že TPS dnes tvorí asi 16 % ceny elektriny a ÚRSO by ju pre budúci rok mal jednoznačne znížiť. Kremský zdôraznil, že ďalších 30 % ceny elektriny tvoria poplatky pre distribučné spoločnosti, ktoré boli v minulosti nadhodnotené a existuje veľký priestor na ich zníženie. Tieto monopolné spoločnosti podľa neho dosahujú hrubé marže nad 50 % ročných tržieb a je načase, aby sa ceny ich služieb zreálnili.

Fico sa pýta, čo mieni robiť vláda?

Vláda by mala predložiť plán, čo urobí s rastúcimi cenami energií pre rok 2022. Uviedol to na brífingu predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

"Žiadame vládu SR, aby predložila jasný plán, čo ide robiť s tým, aby zabránila, že dôjde k prudkému zdražovaniu cien elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022," priblížil Fico.

Poznamenal, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už oznámil, že referenčnou cenou pre výpočet ceny elektriny pre domácnosti bude priemerná cena elektriny na trhoch, ktorá sa vyšplhala na úroveň 61 eur za megawatt (MW). "Keď to porovnáme s rokom 2020, predstavuje to nárast o 15 až 16 eur. Pamätáme si časy, keď referenčnou bola cena 30 až 40 eur za MW. Pripúšťame, že sú tu rôzne okolnosti medzinárodné, trhové, ktoré tlačia na rast ceny elektriny," podčiarkol.

Nepríjemná správa pre naše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Rovnako pripomíname vláde SR, že cena elektriny, ktorú platia domácnosti, je zložená z viacerých položiek. Cena 61 eur predstavuje len 40 % z celkovej sumy elektriny. S ďalšími 60 % ceny môže vláda veľmi aktívne pracovať a pripravovať sa na to, aby spolu s ÚRSO zabezpečila, že cena elektriny nepôjde (razantne) hore. Predpoklad skoku cien elektrickej energie je o 15 až 20 % v roku 2022. Mimoriadne nepriaznivo sa vyvíja aj cena plynu, u ktorého môžeme v prípade domácností očakávať v cene prudký nárast. Ak pôjde hore plyn, elektrina, pôjde hore všetko," zdôraznil Fico.

Viac o téme: ElektrinaZdražovanieBurzaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu