Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Úrad verejného zdravotníctva zverejnil štatistiky nakazených: Jasný odkaz! Nezaočkovaní majú problém

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP)

BRATISLAVA – Viaceré štatistiky zo zahraničia nám ukazujú, že očkovanie ľudí naozaj chráni a až na pár výnimiek nemajú vážnejšie problémy aj po prípadnom nakazení. Aká je však realita na Slovensku? Úrad verejného zdravotníctva poskytol zaujímavú štatistiku.

K dnešnému dňu máme plne zaočkovaných zhruba 2,2 milióna obyvateľov Slovenska. Stále to však nie je dostatok a podľa kompententných nám tu dominuje delta variant. Aj keď nízka zaočkovanosť proti koronavírusu môže byť našim čiernym Petrom, relatívne vysoké premorenie z druhej vlne koronavírusu by pre nás mohlo byť istou nádejou.

Archívne VIDEO Na Slovensku už dominuje delta variant, informovala biologička ÚVZ SR Anna Kaliňáková

Na Slovensku už dominuje delta variant, informovala biologička ÚVZ SR Anna Kaliňáková (Zdroj: ÚVZ SR)

Zo zahraničia boli publikované viaceré štúdie, ktoré hovoria o tom, že očkovanie naozaj chráni ľudí pred hospitalizáciou, vážnym priebehom či nebodaj smrťou. Stále sme však nemali jasné informácie o tom, či rovnaké pravidlo platí aj u nás. To je však minulosťou. Úrad verejného zdravotníctva v piatok popoludní tieto informácie zverejnil.

Drvivá väčšina hospitalizovaných boli neočkovaní

V Epidemiologickom informačnom systéme je za obdobie od začiatku očkovania na Slovensku evidovaných 16 117 prípadov ochorení COVID 19, ktoré boli hospitalizované od 1.1.2021 do 31.7.2021, a to na infekčných oddeleniach alebo na reprofilizovaných oddeleniach. Pozitívnu očkovaciu anamnézu malo 508 hospitalizovaných, t.j. 3 ,1%. Neočkovaných bolo 15 609 hospitalizovaných pacientov,“ vysvetlili hygienici na sociálnej sieti. Až takmer 97 percent hospitalizovaných pacientov tak bolo neočkovaných.

KORONAVÍRUS Úrad verejného zdravotníctva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / ÚVZ SR)

Ako dodali, výskumy či národné štatistiky potvrdzujú, že očkovanie výrazne chráni ľudí pred tým, aby sa nakazili. Avšak, napriek tomu sa v ojedinelých prípadoch môže stať, že sa koronavírusom nakazia aj zaočkované osoby. Tie však majú oveľa miernejší priebeh, ako neočkovaní. Rovnako majú vyššiu šancu, že neskončia v nemocnici, očkovanie by ich malo chrániť aj pred prípadným zlyhaním organizmu z dôvodu boja s koronavírusom.

Očkovaním zároveň pomáhate ostatným pacientom s inými vážnymi chorobami. Ak zabránime preťaženiu zdravotného systému, pacienti sa dostanú k svojej prehliadke, vyšetreniu a potrebnej liečbe,“ poukázali hygienici a dodali, že klinické štúdie okrem iného preukázali aj vysokú účinnosť vakcín aj v prípade rizikových osôb. Tým môže hroziť ťažký priebeh ochorenia. Ide napríklad o astmatikov, ľudí s chornickým ochorením pľúc, cukrovkou, vysokým krvným tlakom, ochorením pečenie, prípadne obezitou. „Naším poslaním je chrániť vaše zdravie - pomôžte nám s tým,“ uzavreli hygienici.

Viac o téme: OčkovanieHospitalizácieKoronavírusÚrad verejného zdravotníctvaOčkovaníNeočkovaníNízka zaočkovanosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu