Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO z miesta tragédie osudného tábora: PRVÉ SLOVÁ zronených rodičov len 7-ročného, nebohého chlapca!

Desivé zábery zo záchranných prác po letnom tábore pri obci Turček. Zobraziť galériu (21)
Desivé zábery zo záchranných prác po letnom tábore pri obci Turček. (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

TURČEK - Polovica tohtoročného augusta sa zapíše do dejín smutnými písmenami. Po veternej smršti sa predčasne a tragicky skončil jeden z detských letných táborov pri obci Turček. Včerajšia búrka sa totiž stala osudnou pre jedného z účastníkov! Na mieste zasahovali hasiči, polícia a rodičia si prichádzajú po svoje deti. Celá scéna pôsobí mimoriadne smutne. Najskôr sa hovorilo o zásahu bleskom, no hasiči o niekoľko hodín objasnili skutočnú príčinu úmrtia jedného z chlapcov.

VIDEO zo zásahu pri obci Turček:

Hasiči informujú o tragédii v obci Turček, kde na letnom tábore počas búrky zomrel maloletý chlapec (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Aktualizované 15:40

Pod posledným kondolujúcim príspevkom organizátorov tábora sa objavilo množstvo komentárov a medzi nimi aj rodičia nebohého chlapca. "Ak môžeme mať skromné želanie, tak aby tento tábor neskončil. Jakubka nám to už nevráti, ale deti by nemali prísť o tie úžasné zážitky z tábora," želajú si zarmútení rodičia.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Letný indiánsky tábor - Na prérie - Do Lesov!)

Aktualizované 15:25

Exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) zo strany Hlas-SD vidí za nešťastím aj klimatické zmeny. "Zmena klímy si vyberá daň aj na Slovensku, vidíme to nielen u nás, ale extrémne situácie sa opakujú aj v susedných krajinách. Preto chcem vyzdvihnúť dôležitosť práce hasičských a záchranných zložiek. Verím, že ich prácu oceňuje celé Slovensko," píše Saková.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Denisa Saková)

Aktualizované 15:00

Ku kondolovaniu sa pripája aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Aktualizované 14:00

Úprimnú sústrasť rodine nebohého chlapca vyjadrila už aj prezidentka Zuzana Čaputová.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Aktualizované 13:35

Člen hasičského zboru informuje o záchranných prácach v obci Turček. Podľa prvotných informácií mal malý chlapec zahynúť po zásahu bleskom, to sa však nepotvrdilo. Privaliť ho mala konštrukcia stanu. Vecou sa zaoberá polícia. K udalosti došlo v utorok krátko po polnoci. Hasiči informovali, že následkom búrky došlo k poškodeniu a vyvráteniu šiestich stanov s deťmi. Na miesto tragédie smerovali všetky záchranné zložky a tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti.

Hasiči na mieste zabezpečili evakuáciu osôb do neďalekého kláštora kapucínov. Ten sa nachádzal od tábora približne 1,5 kilometra. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Jaroslava Kapusniaka evakuácia detí trvala približne dve a pol hodiny. Deti z tábora dopoludnia odovzdávali rodičom.

Aktualizované 12:50

Deti z letného stanového tábora v Turčeku v okrese Turčianske Teplice, ktorý v noci na utorok zasiahla veterná smršť, dopoludnia odovzdávali rodičom. Informoval o tom na mieste udalosti riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Následkom búrkovej činnosti došlo k poškodeniu a vyvráteniu šiestich stanov. Naša činnosť spočívala v poskytovaní asistencii zdravotnej záchrannej službe pri poskytovaní pomoci zranených osobám," povedal Kapusniak.

Hasiči tiež podľa neho zabezpečili evakuáciu 104 osôb do neďalekého kláštora kapucínov, ktorý sa nachádzal od tábora približne 1,5 kilometra. "Išlo však o nedostupný terén, bolo potrebné preto nasadenie techniky. Evakuácia detí trvala približne dve a pol hodiny, v spolupráci s kláštorom kapucínov a Policajným zborom (PZ), posttraumatickým tímom PZ a obcou Turček zázemie. Boli dislokovaní v kláštore a na futbalovom štadióne v Turčeku, kde bolo umiestnených 12 detí," priblížil.

Hasiči ráno pokračovali s prácami v podobe zabezpečení osobných vecí a materiálu detí a osôb, ktoré boli v tábore, momentálne zabezpečujú odovzdávanie detí rodičom a blízkym, ozrejmil ďalej Kapusniak.

Na mieste zasahovalo 25 príslušníkov HaZZ s 11 kusmi techniky vrátane evakuačných autobusov záchrannej brigády v Žiline a centra v Lešti, zhrnul riaditeľ HaZZ. V tábore v súvislosti s nočnou tragédiou ukončili tohtoročnú sezónu. Organizátori na sociálnej sieti napísali, že celú situáciu riešia v spolupráci s bezpečnostnými zložkami. Zároveň sa poďakovali záchranárom, hasičom a policajtom aj všetkým ostatným za ich prístup a ochotu pomôcť. Pozostalej rodine a priateľom vyjadrili hlbokú sústrasť.

Aktualizované 12:00

Organizátori tábora sa už ohlásili aj na sociálnej sieti a s hlbokým zármutkom potvrdili dnešné tragické správy. "V spolupráci s bezpečnostnými zložkami celú situáciu riešime, tábor sme na sezónu 2021 ukončili. Chceme sa naozaj srdečne poďakovať záchranárom, hasičom a policajtom, ale aj všetkým ostatným za ich jedinečný prístup a ochotu pomôcť. Pozostalej rodine a priateľom vyjadrujeme úprimnú a hlbokú sústrasť," píšu organizátori.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Letný indiánsky tábor - Na prérie - Do Lesov!)

Aktualizované 11:34

Zdravotný stav štyroch zranených detí zo stanového tábora v Turčeku, ktorý v noci zasiahla veterná smršť, je stabilizovaný. Piate je mimo ohrozenia života. Potvrdili to hovorkyne nemocníc v Martine a Žiari nad Hronom, v ktorých pacientov hospitalizovali. Ďalšie dve deti ošetrili na urgentnom príjme Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, následne ich prepustili do domácej liečby.

Ako priblížila komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Jana Fedáková, do nemocnice v Žiari nad Hronom prijali na hospitalizáciu štyroch pacientov. "Našťastie utrpeli iba ľahké zranenia a ich zdravotný stav je stabilizovaný," povedala. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová uviedla, že jedno dieťa hospitalizovali na klinike detí a dorastu. "Momentálne je mimo ohrozenia života," dodala. V spomínanom tábore sa nachádzalo 104 detí.

Aktualizované 11:28

Kondoluje už aj premiér Eduard Heger a zraneným deťom praje skoré uzdravenie.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Aktualizované 11:13

K smutnej udalosti z noci sa vyjadrilo aj občianske združenie Severe Weather Slovakia. "Od rána internetom bežali výstrahy pred búrkami. Netýka sa to len tohto tábora. Prosím, ak máte info, že sa niečo blíži, aj keď len na 5%, zodpovedne sa podľa toho zachovajte a pripravte. Lepšie keby neprišlo nič a keby aj prišlo, strecha sa dá vždy opraviť, ale ľudský život nie," píše jedna z členiek vo vyjaadrení. Podľa nich navyše netreba podceňovať silu počasia.

Ďalšia z verzií totiž hovorí aj o tom, že na chlapčeka mala spadnuť konštrukcia stanu v dôsledku silného vetra tak nešťastne, že ho smrteľne zranila.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.)

Aktualizované 9:58

Tragédiu potvrdila aj hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. "Môžem potvrdiť, že sme krátko po polnoci prijali tiesňové volanie na linku 155 o tom, že v tábore údajne víchrica zhodila stany a na mieste sa majú nachádzať zranené deti," povedala pre Topky Krčová.

"Išlo o ťažšie dostupný terén s popadanými stromami, preto bol zásah koordinovaný s hasičmi aj políciou. Žiaľ, vyslaní záchranári už jednému z detí nedokázali pomôcť, ďalších sedem bolo po ošetrení prevezených do nemocníc v okolí," doplnila a dodala, že viac informácií pre vek zranených osôb, nemôže poskytnúť.

Najskôr o nešťastí informovala polícia

O celom incidente pod značným rúškom anonymity informovala najskôr polícia zo Žilinského kraja. "V noci z pondelka (16. augusta) na utorok (17. augusta)  sme prijali oznámenie, že v detskom letnom tábore v k.ú. obce Turček okres Turčianske Teplice došlo za doposiaľ presne nezistených okolností k zraneniu viacerých detí," píše polícia. Jedno dieťa podľa ich slov utrpelo zranenia, ktorým, žiaľ, podľahlo. Nebolo však jasné, čo sa vlastne stalo.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Polícia - Žilinský kraj)

Blesk usmrtil len sedemročného chlapčeka

S vysvetlením prišiel až portál TVNoviny.sk, podľa ktorého mal jedno z detí zasiahnuť v noci blesk. Je pritom známe, že včerajší večer sa niesol v znamení početných búrok. Po zásahu bleskom prišiel o život iba sedemročný chlapec.

Na miesto boli podľa polície už včera ihneď vyslané všetky dostupné policajné hliadky aj tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. "V súčasnosti vykonávame všetky potrebné prvotné procesné úkony s cieľom zdokumentovania skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku," píše polícia, ktorá ale vzhľadom na citlivosť prípadu nebude poskytovať k predmetnej udalosti žiadne bližšie informácie až do skončenia vyšetrovania.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: TASR / AP)

O tragédii už vie aj minister školstva

Informácie o tragédii sa už doniesli aj k ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS). "Je to obrovská tragédia. Vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine a pozostalým," píše šéf rezortu.

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny)

Tragická správa zasiahla aj ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Kondoluje už aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

VIDEO z miesta tragédie
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Boris Kollár)

Viac o téme: DetiPočasieSmrťBleskLetný táborTurček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu