Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najvyšší súd rozhoduje o obvinenom bývalom štátnom tajomníkovi: Bude stíhaný na slobode?

Obvinený Radko Kuruc Zobraziť galériu (2)
Obvinený Radko Kuruc (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR začal v pondelok na svojom verejnom zasadnutí rozhodovať o tom, či obvinený bývalý štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc bude stíhaný na slobode alebo vo väzbe.

Bývalý štátny tajomník Radko Kuruc bude stíhaný väzobne (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Radko Kuruc sa na zasadnutie dostavil, ako aj jeho obhajca a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek. "Obvinenie je postavené na vymyslenom príbehu, ktorý sa podľa objektívnych skutočností ani nestal," povedal pred začiatkom zasadnutia médiám obvinený v rámci nedávnej policajnej akcie Mýtnik.

Obvinený Radko Kuruc
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

Senát NS SR rozhoduje v pondelok o sťažnosti prokurátora ÚŠP proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý prepustil Radka Kurcu z väzby na slobodu. ŠTS vtedy prepustil z väzby aj riaditeľku odboru právnej pomoci Finančnej správy (FS) Denisu Ž. a exriaditeľku odboru verejného obstarávania FS Kornéliu Č. V prípade štvrtého obvineného, bývalého viceprezidenta FS Daniela Č., vzal prokurátor ÚŠP návrh na jeho vzatie do väzby späť. Nedávno vzal prokurátor späť sťažnosť aj voči rozhodnutiu ŠTS v prípade Denisy Ž. a Kornélie Č.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil v rámci akcie Mýtnik III z korupčnej trestnej činnosti dovedna osem osôb. Ide výlučne o korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Voči dvom osobám bolo vznesené obvinenie z trestného činu podplácania a voči ďalším šiestim osobám obvinenie z trestného činu prijímania úplatku. Celkovo boli zadržané štyri osoby.

Obvinený Radko Kuruc: Obvinenie voči mne je postavené na vymyslenom príbehu (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Medzi obvinenými je aj bývalá prezidentka FS Lenka W., ktorá sa priznala k skutku, 4. augusta ju prepustili z cely policajného zaistenia. Obvinení sú tiež podnikateľ Miroslav V. aj bývalý šéf FS František I. Na Miroslava V. vydali medzinárodný aj európsky zatykač. Ako v pondelok informovalo komunikačné oddelenie FS, Lenka W. a Denisa Ž. sú už pozbavené výkonu služby až do skončenia trestného stíhania.

Viac o téme: TajomníkSúd Radko Kuruc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu