Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hovorkyňa z alkoholovej kauzy: Namiesto vyhadzovu jej ministerstvo doplatilo tisíce eur!

Anežka Šrojta Hrdá Zobraziť galériu (2)
Anežka Šrojta Hrdá (Zdroj: FB/AŠH)

BRATISLAVA – Nie je to dávno, čo sme vás informovali o tom, že hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Anežka Šrojta Hrdá, ktorá mala baliť kufre ešte v marci po pozitívnom teste na alkohol, je naspäť vo svojej starej funkcii. K tomu obsadila ešte aj pozíciu zastupujúcej riaditeľky kancelárie ministra. Teraz sa portálu Topky.sk podarilo zistiť, že po škandále z jari sa nielenže vrátila do práce, ale rezort jej musí vyplatiť ušlú mzdu aj súdne trovy v tisíckach eur.

Šrojta Hrdá začala svoju kariéru na ministerstve v júni 2020, teda krátko po vymenovaní novej vlády. Ministrom sa stal nominant OĽANO Ján Mičovský. Ako riaditeľka odboru komunikácie a marketingu mala našliapnuté na peknú kariéru v štátnej službe.

Potom však prišiel osudný 26. február 2021. V tento deň bola šéfka komunikácie podrobená za prítomnosti troch svedkov opakovanej skúške na alkohol. Oba výsledky, medzi ktorými bol polhodinový rozostup, boli pritom pozitívne. Nasledovala okamžitá výpoveď, ukončenie štátnozamestnaneckého pomeru jej bolo doručené 1. marca.


Hovorkyňa z alkoholovej KAUZY zamierila vyššie: Šéfuje kancelárii ministra!


Doplatiť jej museli skoro 8 300 eur

Šrojta Hrdá však s takýmto vývojom situácie nesúhlasila a vec dala na súd. K samotnému súdnemu konaniu už ale neprišlo. Z dohody o mimosúdnom riešení sporu, ktorú má portál Topky.sk k dispozícii, totiž vyplýva, že obe strany sa nakoniec rozhodli vec riešiť inak. Tou, ktorá z toho ťažila, je práve Šrojta Hrdá.

Hovorkyňa z alkoholovej kauzy:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa dokumentu je totiž okamžité ukončenie štátnozamestnaneckého pomeru neplatné. Okrem toho, že sa riaditeľka komunikačné odboru vrátila na svoj pôvodný post, dostala zaplatené aj za mesiace, počas ktorých sa s rezortom doťahovala. Ministerstvo jej muselo doplatiť mzdu za obdobie od začiatku marca do konca júna dokopy v sume 8299,56 eur. Za toto obdobie za ňu rezort zaplatí tiež odvody.


Vyhodili ju kvôli alkoholu, no vrátila sa: Hovorkyňa má na ministerstve opäť teplé miesto!


Tým sa však finančné vysporiadanie zo strany ministerstva nekončí. Zaplatiť musia aj súdne trovy kancelárii, ktorá staronovú šéfku tlačového odboru v spore zastupovala. Ich výška je 1271,08 eur.

Šrojta Hrdá sa na oplátku zaviazala vziať späť žalobu a vzdala sa tiež práva na náhradu škody.

Roztok a zákusky

Z dohody je tiež známe, že Šrojta Hrdá pozitívny výsledok dychovej skúšky vysvetľovala zdravotnými problémami. "V čase vykonanie kontroly na požitie alkoholických nápojov užívala liečivo Florsalmin," píše sa v dohode. Florsalmin je zriedený vodnoalkoholový extrakt zo šalvie lekárskej, ktorý sa používa pri zápalových ochoreniach ústnej dutiny, ďasien a hltana. Tiež slúži ako podporná liečba pri angíne a pri chirurgických zákrokoch v ústnej dutine na potlačenie zápachu. Vypiť ho mala aj v osudný februárový deň.

To však nemalo byť jediné vysvetlenie toho, že nafúkala. "V deň kontroly na požitie alkoholických nápojov sa zároveň konalo posedenie, na ktorom zamestnankyňa konzumovala punčové koláče obsahujúce alkohol," uvádza sa ďalej.

Na agrosektor smeruje obrovská finančná injekcia, jej výšku oznámili ministri Matovič s Vlčanom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Naspäť vo funkcii

O tom, že Šrojta Hrdá pôsobí opäť ako šéfka tlačového odboru rezortu pôdohospodárstva, na čele ktorého dnes stojí minister Samuel Vlčan (nominant OĽANO) sme vás informovali ešte v prvej polovici júla. Informáciu nám vtedy potvrdila aj ona sama. „Asi dva týždne," odpovedala vtedy na otázku, ako dlho opäť pracuje na ministerstve. K svojej alkoholovej afére sa však vracať nechcela. "Prepáčte, ale k tomu sa vyjadrovať nebudem," uviedla stručne.

S otázkami týkajúcimi sa pôsobenia Hrdej na čele tlačového odboru sme sa obrátili aj na rezort pôdohospodárstva. "Pracovný pomer Anežky Šrojta Hrdej trvá od 15.6.2020 a nikdy nebol právoplatne ukončený. Funkciu hovorcu vykonáva Andrej Wallner," uviedli. Čo presne robila na ministerstve po marcovom škandále a prečo nedostala výpoveď vtedy nešpecifikovali.

Následne už na naše ďalšie otázky týkajúce sa toho, že je tiež poverená zastupovaním riaditeľky kancelárie ministra, rezort ani samotná šéfka tlačového odboru nereagovali.

Viac o téme: Ministerstvo pôdohospodárstvaAnežka Šrojta Hrdá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu