Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Mikasov úrad zverejnil vyhlášky k novému automatu: Zmeny pre reštaurácie, posilňovne či svadby!

Mikasov úrad zverejnil vyhlášky vstupov do prevádzok. Zobraziť galériu (6)
Mikasov úrad zverejnil vyhlášky vstupov do prevádzok. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, ÚVZ SR)

BRATISLAVA - Po tom, ako nám ministerstvo sľúbilo zapracovanie nového covid automatu formou vyhlášok z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), je to konečne tu. Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa prichádza s viacerými vyhláškami vstupu do prevádzok ako reštaurácie, kaviarne či iné podujatia či nosenia rúšok v jednotlivých farbách nového covid automatu, ktorý ich má už len päť.

Nový covid automat sa delí na stupne monitoring, ostražinosť, 1. 2. a 3. stupeň ohrozenia. Pri vstupe na podujatie na prevádzky sa bude daná prevádzka riadiť troma modelmi - základ, OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) alebo plne zaočkované osoby.


Veľký PREHĽAD: Od pondelka sa menia pravidlá! Nový COVID automat dáva prevádzkovateľom na výber


Okrem toho sa vo vyhláškach upravuje definícia plne zaočkovanej osoby tak, že už nebude stanovená horná hranica trvania očkovania, ktorá bola doteraz 12 mesiacov.

VIDEO ÚVZ SR zverejnil vyhlášky k novému COVID automatu

ÚVZ SR zverejnil vyhlášky k novému COVID automatu, prevádzkovatelia a organizátori majú na výber z troch režimov (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Spôsob preukazovania OTP osôb, prevádzky si vstup na podujatie určia sami

Vyhlášky zároveň definujú tzv. osoby v režime OTP. Ide o osoby, ktoré sú plne zaočkované, alebo prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, alebo sa môžu preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19.

Vláda poriadne prekvapila, po nezhodách na novom covid automate ho prijala jednohlasne! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si podľa ÚVZ sami určia, ktorým osobám umožnia vstup do prevádzky. Na výber majú z troch režimov: plne zaočkovaní, OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) a tzv. základ, teda všetci zákazníci bez rozdielu.

Prevádzkari si miesto označia, výnimky pre uzávierku prevádzok v čiernych okresoch

Režim či model, podľa ktorého prevádzka bude fungovať, musí dané zariadenie viditeľne vyznačiť vo svojich priestoroch. Organizátor hromadného podujatia takisto musí pri vstupe viditeľne označiť, ktorým osobám umožní vstup.

V 3. stupni ohrozenia (čierna) sa majú uzatvárať prevádzky, niektoré, ako napríklad potraviny, drogérie, lekárne a ďalšie prevádzky obchodov a služieb, však budú môcť byť otvorené aj v čiernych okresoch.

KORONAVÍRUS Mikasov úrad zverejnil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

V prípade karov, svadieb či iných osláv majú však čierne okresy smolu a tieto nie sú povolené.

KORONAVÍRUS Mikasov úrad zverejnil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

To isté sa týka aj fitness centier ktorých len čiastočné otvorenie sa pripúšťa až v bordovom 2. stupni ohrozenia a aj to len pre maximálne 20 ľudí (1 zákazníka na 15 metrov štvorcových).

KORONAVÍRUS Mikasov úrad zverejnil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

V 2. a 3. stupni ohrozenia (bordová, čierna) budú musieť prevádzky, ktoré umožnia vstup všetkým zákazníkom, znovu zaviesť hodiny vyhradené pre seniorov nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnutých (v pracovné dni od 9:00 do 11:00).

KORONAVÍRUS Mikasov úrad zverejnil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú plne zaočkovaní a bude ich viac ako  1000, bude možné organizovať v prípade, že ich organizátori nahlásia najmenej 48 hodín pred začiatkom miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. V 3. stupni ohrozenia (čierna) bude na takýchto podujatiach môcť byť najviac 100 ľudí.

KORONAVÍRUS Mikasov úrad zverejnil
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

Viac o téme: ÚVZKoronavírusVyhláškyAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu