Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MOTÁKY Pokračuje súd s Kočnerom: Prehrávajú sa jeho telefonáty z väzby Tóthovi! VIDEO utajeného svedka

Marian Kočner Zobraziť galériu (3)
Marian Kočner (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Predseda senátu Okresného súdu Bratislava I prerušil hlavné pojednávanie s obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze motákov do stredy. Na programe je oboznamovanie sa s listinnými dôkazmi a obrazovým záznamom a znaleckým posudkom.

Obžalovaného Mariana Kočnera privádzajú do súdnej siene

Obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera privádzajú do pojednávacej miestnosti (Zdroj: Topky - Maarty)

 

Aktualizované o 10:30

Marian Kočner sa rozhodol, že predsa len bude vypovedať a bude odpovedať aj na otázky prokurátora. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 27.10. 2021. 

Aktualizované o 10:28

Prokurátor navrhuje ešte vypočutie Andreja Šabíka. Pôvodne sa mala jeho výpoveď čítať, lebo je na dovolenke, prokurátor ho chce vypočuť osobne. Obhajova navrhuje ako svedka vypočuť bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana.

Aktualizované o 10:09

K telefonátom sa vyjadruje aj obžalovaný Kočner. Ten sa netají tým, že na Tótha má ťažké srdce. "Pán svedok Tóth si v januári 2021 dva týždne predtým, ako mi Najvyšší súd potvrdil 19-ročný trest, kúpil malú vilku. Pričom nepredal svoj byt. Pýtam sa, odkiaľ pán Tóth vzal peniaze?" hovorí Kočner. 

Aktualizované o 10:01

"Čauko, čo si si dal na obed?" začína Kočner ďalší telefonát Tóthovi. "Vieš čo, dal som si sushi," odpovedá exsiskár. "No, ja si môžem dať tak tuniaka v konzerve," kontruje mu Kočner z väzby.

Aktualizované o 09:52 

Na súde sa prehrávajú aj Kočnerove telefonáty z väzby. Tóth vo svojej včerajšej výpovedi spomínal, že Kočner mu volával niekoľkokrát denne.

Aktualizované o 09:41

Pojednávanie pokračuje čítaním ďalších listín. Na dnešný deň je naplánované len to.

Aktualizované o 09:28

Prokurátor teraz prečíta motáky priamo na súde. V prvom motáku sú inštrukcie k tomu, koho má Tóth kontaktovať a aké čísla si má vyhľadať v Kočnerovom mobile.

Aktualizované o 09:25

Tóth motáky odovzdal v papierovej obálke vo veľkosti A4. Pred vyšetrovateľom vysvetlil obsah motákov, aj čo znamenajú rôzne prezývky. Kočner mal napríklad Alenu Zsuzsovú uloženú ako SIS Alino.

Aktualizované 9:08

Momentálne sa na súde prehrávajú video záznamy z výpovede utajeného svedka, ktorý bol v tom čase Peter Tóth. Na zázname vidno nahratý monitor, na ktorom je vyšetrovateľ. Hlas Petra Tótha je zmenený. Svedok vypovedá o štyroch motákoch, ktoré Tóth ukázal najskôr bývalému šéfovi NAKA Branislavovi Zurianovi, neskôr ich odovzdal vyšetrovateľom.

Aktualizované o 08:42

Hlavné pojednávanie s obžalovaným Marianom Kočnerom sa začalo. Na pláne je čítanie dôkazných listín. 

Ako posledný svedok vypovedal v utorok obhajca Marek Para, a to s vylúčením verejnosti. Na úvod uviedol, že jeho klient v iných prípadoch - Marian Kočner ho zbavil mlčanlivosti. Je ochotný vypovedať, ale keďže v kauze zmeniek TV Markíza, kde Mariana Kočnera zastupuje, prebiehajú podané mimoriadne opravné prostriedky, požiadal o vylúčenie verejnosti.

V utorok vypovedal aj exsiskár Peter Tóth
Zobraziť galériu (3)
V utorok vypovedal aj exsiskár Peter Tóth  (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Po opustení súdnej miestnosti sa Para odmietol médiám vyjadriť s tým, že je viazaný mlčanlivosťou ako advokát. Vypovedať môže len na súde a pred orgánmi činnými v trestnom konaní. Pred ním vypovedal podnikateľ Jozef Dučák a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Predvolaný bol aj obhajca Andrej Šabík, ktorý mal Tóthovi odovzdávať motáky, ktoré dostával od Mariana Kočnera počas jeho pobytu v bratislavskej väznici. Šabík sa na utorkové pojednávanie ospravedlnil s tým, že aktuálne je na dovolenke v zahraničí.

Viac o téme: PojednávanieOkresný súdBratislavaMotákyMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu