Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ROZDELENIE OKRESOV: Celé Slovensko je stále zelené! Jedna správa ale znepokojuje

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (2)
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Všetky okresy na Slovensku sa z hľadiska pandémie nového koronavírusu aktuálne stále nachádzajú v zelenej farbe. A to napriek tomu, že epidemiologická situácia sa v dôsledku šírenia variantu delta mierne zhoršuje a rastie aj reprodukčné číslo. Nateraz platí rozdelenie okresov schválené uznesením vlády s účinnosťou od 19. júla.

Z pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 za posledné dva týždne bolo 78 percent nezaočkovaných voči novému koronavírusu. Zaočkovanosť je v jednotlivých regiónoch rôzna. Stúplo reprodukčné číslo, čo je signál zhoršujúcej sa situácie. "Reprodukčné číslo vzrástlo na úroveň 1,2 - 1,3. Výrazne stúpol podiel delta variantu a mierne rastie počet potvrdených pozitívnych prípadov," skonštatovalo ministerstvo zdravotníctva. 

Na Slovensku sa začala tretia vlna, s delta variantom sa stretne každý

Na Slovensku sa začala tretia vlna, s delta variantom sa stretne každý, dôležité je očkovať sa (Zdroj: Topky, MZ SR)

V porovnaní s rovnakým obdobím minulý rok sa počty nových denných prípadov nachádzajú na úrovni, na ktorej sme boli približne v polovici augusta, spresnila Tatiana Kmecová z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva s tým, že ministerstvo vyzýva všetkých, ktorí s očkovaním váhajú, aby tak urobili. Dobrou správou je, že počty prepustených z nemocníc prevyšujú počty prijatých pacientov s ochorením COVID-19. 

Veľká Británia preradí Slovensko do zelenej skupiny krajín

Slovensko je od nedele preradené do zelenej skupiny krajín, po príchode do Spojeného kráľovstva nie je preto potrebné absolvovať karanténu. Cestujúci starší ako desať rokov sa však musia naďalej preukazovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Testovanie platí aj pre očkovaných. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na webovej stránke. 

"Spojené kráľovstvo neobmedzuje možnosti vstupu občanov SR na svoje územie, platia doterajšie všeobecné pravidlá pre vstup (preukázanie sa platným občianskym preukazom alebo pasom). Aj naďalej odporúčame cestovať do Spojeného kráľovstva iba v nevyhnutných prípadoch," konštatuje slovenský rezort diplomacie. 

ROZDELENIE OKRESOV: Celé Slovensko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Pre každého cestujúceho prichádzajúceho do Británie platí taktiež naďalej povinnosť vyplniť formulár na vyhľadanie cestujúceho, tzv. passenger locator form. Registrácia je možná 48 hodín pred plánovaným príchodom do krajiny. Najneskôr na druhý deň po príchode do Spojeného kráľovstva je potrebné absolvovať test, odporúča sa objednať si ho ešte pred cestou. Túto povinnosť majú aj tí cestujúci, ktorí boli očkovaní. Od testovania sú oslobodené deti do štyroch rokov. "Do karantény je povinnosť nastúpiť iba v prípade pozitívneho výsledku testu alebo v prípade, že vás NHS upozorní, že ste cestovali s pozitívne testovanou osobou," podotýka ministerstvo.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusCOVID-19Aktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu