Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Transformácia národných parkov bude stáť sedem až 11 miliónov eur

Rozhľadňa Zbojská v Národnom parku  Muránska planina
Rozhľadňa Zbojská v Národnom parku Muránska planina (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

SVIT – Transformácia národných parkov bude stáť sedem až 11 miliónov eur. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ich plánuje zabezpečiť z peňazí Environmentálneho fondu, neskôr sa národné parky budú uchádzať aj o eurofondy. Na území národných parkov sa uprednostní zážitkový, k prírode ohľaduplný turizmus. Informovala o tom poverená riaditeľka odboru komunikácie MŽP Jana Žjak.

Plánovanie a manažment národných parkov bude súčasťou regionálnych plánov. Zároveň bude v súlade s plánovaním sociálneho a ekonomického rozvoja na miestnej úrovni. "Bude aj na kreativite manažérov, aby spoločne s ochranármi, lesníkmi, miestnymi podnikateľmi a neziskovými organizáciami našli najvhodnejší model rozvoja," povedal po rokovaní v najstaršom slovenskom národnom parku vo Vysokých Tatrách minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Piatkovým stretnutím sa skončila trojtýždňová šnúra odborných debát.

Súčasťou reformy národných parkov je prevod štátnych lesov z ministerstva pôdohospodárstva pod envirorezort. Budaj v tejto súvislosti informoval, že s lesníkmi Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) sa počíta. "Som presvedčený, že lesníci budú v kolektíve, ktorý zvládne zásadné úlohy. Lesnícke remeslo bude potrebné, a to aj v našom najväčšom národnom parku," zdôraznil.

Slovensko prechádza historickým reštartom národných parkov. Prvým od roku 1948, keď bol na Slovensku vyhlásený národný park TANAP. "Až teraz, po 73 rokoch, nebudeme mať národné parky iba na papieri. Je to zmena, ktorá pomôže ľuďom v národných parkoch aj ich návštevníkom," doplnil Budaj. Pred budovu Mestského úradu vo Svite, kde sa uskutočnila záverečná debata, prišlo v piatok popoludní protestovať niekoľko desiatok nespokojných ľudí.

Viac o téme: Ministerstvo životného prostrediaNárodné parky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu