Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dovolenkový ŠOK: Známa cestovná kancelária ohlásila úpadok! Čo bude s peniazmi klientov?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / AP)

BRATISLAVA – Obrovský šok! Tak by sa dala opísať správa, ktorá dnes obletela Slovensko. Obľúbená cestovná kancelária totiž vyhlásila insolventnosť. Dôvod? Koronakríza. Pre tých, ktorí si však objednali zájazdy, majú dobré správy - o svoje peniaze neprídu.

Letné dovolenky sú v plnom prúde a aj napriek zúriacej koronakríze sa mnoho Slovákov vybralo do zahraničia. Avšak, tí, ktorí si dovolenku vybavovali cez cestovnú kanceláriu YS group, známu aj ako Dream destination, musia v súčasnosti riešiť iné problémy. Cestovná kancelária totiž vyhlásila úpadok.

„Veľmi ťažko sa nám píšu tieto riadky, nakoľko sme v týchto dňoch museli spraviť najťažšie rozhodnutie v našich životoch. Po rokoch úspešného podnikania v cestovnom ruchu musíme vyhlásiť v týchto dňoch úpadok. Je nám to nesmierne ľúto nielen za nás, ale hlavne za Vás, našich klientov, ktorí ste s nami absolvovali zájazdy alebo ste sa ich mali ešte len zúčastniť a tešili ste sa napriek tejto situácii,“ napísali na svojej stránke.

Dovolenkový ŠOK: Známa cestovná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dreamdestination.sk)

Za všetkým je koronakríza

Tí, ktorých sa táto situácia dotkla, sa však nemusia obávať o svoje peniaze. Kancelária totiž bola poistená proti insolventnosti v Európskej cestovnej poisťovni. Táto povinnosť im totiž plynula zo zákona. Inými slovami, náhradu škody za zrušené dovolenky bude klientov „cestovky“ vyplácať Generali poisťovňa, ktorá je odštepný závod európskej poisťovne.

Koronakríza ovplyvnila každého, niekoho menej, niekoho viacej. Bohužiaľ cestovný ruch zasiahla negatívnym spôsobom azda najviac. Po nástupe prvej vlny nám hneď v začiatkoch (pred viac ako rokom) poisťovňa vypovedala povinné poistenie a od toho času nám znemožnili podnikať ako cestovnej kancelárii. Napriek tomu, že sme vynaložili úsilie na obnovenie tohto poistenia, do dnešného dňa nám ho žiadna z oslovených poisťovní neuzatvorila. Čiže nemôžeme uzatvárať nové objednávky na zájazdy a tým pádom fungovať ako cestovná kancelária,“ vysvetlila cestovná kancelária CK YS group, ktorá sa klientom ospravedlňuje za vzniknuté problémy a to, že nezvládli kanceláriu dlhšie udržať.

Dovolenkový ŠOK: Známa cestovná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dreamdestination.sk)

Ako požiadať o náhradu škody?

To, že cestovka bola poistená proti insolventnosti, potvrdila aj samotná poisťovňa Generali. CK YS Group informovala Európsku cestovnú poisťovňu o vyhlásení úpadku. Poisťovňa aktuálne čaká na oficiálne potvrdenie o zaevidovaní konkurzného konania k úpadku CK na miestnom príslušnom súde,“ informovala hovorkyňa poisťovne Katarína Kukurová. Ako dodala, údajne sa v súčasnosti nenachádza žiadny klient cestovnej kancelárie v zahraničí. Európska cestovná kancelária mala podľa Kukurovej poistiť kanceláriu proti insolventnosti v rokoch 2019 a 2020.

Dovolenkový ŠOK: Známa cestovná
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Klienti, ktorí si v tomto období zakúpili v CK zájazd, si nárok na náhradu škody môžu uplatniť v Európskej cestovnej poisťovni. Poistnú udalosť je možné nahlásiť prostredníctvom online formulára na webstránke poisťovne, mailom na info@europska.sk alebo poštou na adresu Generali Poisťovňa, a. s., odštepný závod Európska cestovná poisťovňa, Lamačská cesta 3/A, 841 04 Bratislava,“ informovali klientov, ktorých sa bankrot spoločnosti týka.

Na to, aby náhradu škody vyplatili, budú potrebovať vyplnený Škodový protokol k poistnej zmluve, zmluvu o obstaraní zájazdu, nevyužité letenky, náhradné vouchery, refundované vouchery od leteckých spoločností či účtovné doklad o všetkých platbách . „Klientom odporúčame nahlásiť poistnú udalosť čo najskôr, resp. do 6 mesiacov od vyhlásenia úpadku cestovnou kanceláriou. Následne bude môcť Európska cestovná poisťovňa pristúpiť k prešetreniu a vyplateniu poistného plnenia klientom cestovnej kancelárie,“ uzavrela Kukurová.

 

Viac o téme: úpadokCestovná kanceláriaBankrotCK YS groupDreamdestinationGenerali poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu