Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanec Pčolinský sa na sociálnej sieti rozčertil: Teraz začnem hovoriť ja, nezastrašíte ma!

Brat Pčolinského na slobodu zatiaľ nepôjde. Zobraziť galériu (4)
Brat Pčolinského na slobodu zatiaľ nepôjde. (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) na sociálnej sieti vybuchol hnevom. Stačilo na to zrejme len dnes vydané rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý naďalej ponecháva jeho brata a bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského vo väzbe. Poslanec sa neudržal a začal hromžiť.

Urobil tak formou statusu, kde sa vyhráža novými informáciami, ktoré nezvereňujú ani médiá. "Nenechám sa ani zastrašiť, hoci to už skúšali, nebudem držať hubu a krok. Stačilo..." napísal rázne poslanec. To, či tým myslí neposlušnosť voči koalícii či hlasovaniu v parlamente zatiaľ nevedno.

Poslanec Pčolinský sa na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pčolinský)

Pčolinský nahnevaný status zverejnil len krátko po tom, ako bolo vydané rozhodnutie ohľadom jeho brata Vladimíra Pčolinského, ktorého naďalej ponechávajú vo väzbe. Aj keď je táto spojitosť na prvý pohľad nie úplne jasné, jej súvislosti v rámci konania Petra Pčolinského v minulosti sú viac ako očividné. Pčolinský totiž priamo nepodporil ministra vnútra Romana Mikulca podľa jeho odvolávania a použil "zelenú kartu", podobne ako jeho manželka a parlamentná kolegyňa Adriana Pčolinská.

Exriaditeľ SIS na slobodu nepôjde

Exriaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský zostáva naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom vo štvrtok Najvyšší súd (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Archívne video - Pčolinský nepodržal ministra vnútra ani pri jeho odvolávaní

Pčolinský využije svoju zelenú kartu a nebude hlasovať s opozíciou, no ministra Mikulca aj tak nepodporí (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Senát 5 T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí rozhodol tak, že sťažnosť obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z 1. júla 2021, ktorým bola zamietnutá žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu, ako nedôvodnú zamietol," objasnila Važanová.

Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur.

Chcel, aby jeho prípad dozorovala prokuratúra

Pčolinský v polovici júna požiadal, aby dozor nad jeho trestnou vecou prevzala Generálna prokuratúra (GP) SR. Bývalý šéf SIS taktiež chce, aby GP SR preskúmala zákonnosť konania dozorového prokurátora. Poukazuje pritom na uznesenie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého mal prokurátor porušiť v jeho veci trestný poriadok. Predtým Pčolinský podal viacero trestných oznámení na svedkov v jeho prípade.

Na snímke riaditeľ SIS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na ŠTS v Pezinku by mal byť predvolaný na hlavné pojednávanie ako svedok v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Obžalovaný Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Viac o téme: VäzbaStatusNS SRPeter PčolinskýVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu