Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stredné Slovensko si v noci zažilo HOROR: Obrovské meškania vlakov, popadané stromy a výpadky energie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: HZS Karlovarského kraje)

BRATISLAVA – Počasie si z obyvateľov Slovenska urobilo dobrý deň. Sparno a vysoké horúčavy vystriedali búrky, ktoré so sebou priniesli obrovské škody. Po nočnom vyčíňaní počasia majú vlaky rozsiahle meškania, vodiči hlásili vytopené cesty či popadané stromy.

Už od skorého stredajšieho rána boli na území Slovenska viaceré silné búrky. Meteorológovia varovali pred prívalovými dažďami, veľkými krúpami, hovorili aj o možnom vzniku tornád. Aj keď sa ničivý živel na Slovensku neobjavil, búrky za sebou nechali doslova spúšť. Obyvatelia si však nevydýchli ani v noci – a to najmä tí na severe a strede Slovenska. Vonku sa totiž ženili všetci čerti a silné búrky sprevádzal aj mimoriadne nebezpečný jav.

Archívne VIDEO Silné búrky trápia naše územie už niekoľko dní, takto to vyzeralo v Trebišove

Silná búrka polámala stromy v meste Trebišov (Zdroj: TASR/Roman Hanc)
 

Podľa portálu iMeteo.sk sa v noci Liptovom prehnalo tzv. bow echo. Ide o veľmi silný nárazový vietor, ktorý je jeden z najnebezpečnejších veterných javov, pretože sa línia búrok ohýba proti osi prúdenia vzduchu. Bow echo napáchal obrovské škody – pre silný vietor popadali stromy, mesto Martin informovalo, že poškodil aj verejné osvetlenia. Vo Vrútkach nápor silného vetru nevydržali stromy a konáre, ktoré popadali na zaparkované autá.

Stredné Slovensko si v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Žilinskí policajti v stredu podvečer na sociálnej sieti upozornili vodičov v Martine, Čadci a Žiline na viaceré problémy – vytopené ulice, vytrhnutý reklamný pútač, poškodené vozidlá, popadané stromy a podobne.

Obec Beluša na sociálnej sieti informovala o škodách, ktoré spôsobili silné nočné búrky. Podľa fotografii,  ktoré zverejnili, je poškodený kríž na hložskej kaplnke. Dôvodom je, že na kaplnku spadol strom. "Poškodené sú strechy, polámané sú stromy. Pri odstraňovaní škôd pomáhajú obecní pracovníci a dobrovoľní hasiči," uvádza obec na Facebooku. 

Stredné Slovensko si v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB / Beluša)

Obrovské meškania vlakov

Veterná smršť však spôsobila aj ďalšie problémy – pre popadané stromy majú vlaky na trati Liptovský Mikuláš – Žilina obrovské meškania – tie sú hlásené rádovo v stovkách minút. Napríklad vlak R 615 Tatran Zemplín meškal na trase Bratislava – Humenné o 9:30 až 402 minút. Vlak EN 442 Slovakia v smere z Humenného do Čadce meškal v stanici Žilina 459 minút.

Nočné búrky zapríčinili energetickú kalamitu na území stredného Slovenska. Vyše 30 000 odberných miest malo prerušenú distribúciu elektriny na viac ako tri minúty. Momentálne je bez elektriny vyše 9000 odberných miest. Najviac zasiahnuté sú okresy Rimavská Sobota, Poltár, tiež regióny Liptov a Považie.  Uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Stredné Slovensko si v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: mapa.zsr.sk)

 Ako uviedol pre Topky.sk, situáciu sa smerom od západu darí riešiť rýchlejšie. Horšia situácia je na východe, kde práce na odstraňovaní následkov veternej smršte idú pomalšie. Musia zrušiť niektoré plánované práce – odstávky – museli stiahnuť ľudí na odstraňovanie porúch. „Z toho dôvodu sa môže stať, že aj keď niekto mal plánovanú odstávku elektriny, tá sa môže posunúť na iný termín,“ avizoval Gejdoš.

Hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová informovala, že hasiči do dnešného rána vzhľadom na nepriaznivé počasie urobili 94 výjazdov, najvážnejšia situácia bola v Žilinskom kraji, kde hasiči pomáhali 40-krát. Následne bola pomoc potrebná aj v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. „Tu zasahovali pri udalostiach v súvislosti s počasím 21-krát a v Prešovskom kraji uskutočnili 10 výjazdov. Vo väčšine prípadov odstraňovali popadané stromy z cestných komunikácií, zaparkovaných vozidiel a elektrických vedení a odčerpávali vodu zo zatopených pivníc,“ informovala Križanová.

Stredné Slovensko si v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB / HaZZ)

Aj západné a východné Slovensko

Počas stredy boli výrazné búrky aj na západe Slovenska, konkrétne v okolí Nitry a Trenčína. Medzi Trenčianskymi Miticami a Svinnou hlásili vodiči veľké množstvo vody na ceste. Na mieste mohlo podľa meteorológov spadnúť až 30 milimetrov zrážok za krátky čas, výrazná bola aj búrková aktivita.

Podľa aktuálnych informácií silné búrky neutíchajú ani vo štvrtok. V týchto chvíľach je silná búrka v okolí Kežmarku, búrky hlásia aj z okolia Košic. 

Aktuálne sa silné búrky nachádzajú na strednom a východnom Slovensku.
Zobraziť galériu (8)
Aktuálne sa silné búrky nachádzajú na strednom a východnom Slovensku.  (Zdroj: SHMÚ)

Výstrahy meteorológov

V okresoch Poprad, Kežmarok, Spišská Nová Ves, Levoča a Rožňava platí vo štvrtok dopoludnia výstraha druhého stupňa pred búrkami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. V týchto okresoch je pravdepodobnosť výskytu silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu," tvrdia meteorológovia. 

 V ostatných okresoch Prešovského a Košického kraja platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. Platí tiež v niektorých okresoch Banskobystrického a Žilinského kraja. SHMÚ vydal aj hydrologickú výstrahu druhého stupňa pred prívalovou povodňou pre okres Kežmarok. Hydrologická výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou platí v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Košice a Košice-okolie.

Viac o téme: KalamitaHasičiBúrkyVeterná smršťBow echoSilné búrkySupercelárne búrkyDodávky elektriny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu