Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PREDPOVEĎ počasia: Škody po búrkach sú obrovské! Hrozia nám aj cez víkend?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / AP)

BRATISLAVA – Počasie si z nás už niekoľko dní robí dobrý deň a slnečné lúče a horúčavy striedajú intenzívne búrky. Tie koncom pracovného týždňa napáchali viaceré škody – od vytopených pivníc po polámané stromy cez zatopené a podmyté cesty. Hrozí nám podobná situácia aj cez víkend? Meteorológovia to povedali jasne.

V stredu cez deň a v noci sa na Slovensku ženili všetci čerti. Meteorológovia upozorňovali sprvu hlavne Záohrie na silné búrky smerujúce z Rakúska, ktoré so sebou priniesli intenzívne lejaky a hrozilo, že na zem môže zosadnúť aj tornádo. To sa našťastie nepotvrdilo. Následne boli mimoriadne silné búrky aj v okolí Nitry a Trenčína. Tie spôsobili v okolí Trenčianskych Mitíc, že na ceste bolo veľmi veľa vody.

Galéria: Škody po búrkach na Slovensku

To najhoršie sa však ešte len blížilo. Od Maďarska sa blížili búrky, ktoré ku nám dorazili vo popoludňajších hodinách. Na strednom a severnom Slovensku búrky spôsobili rozsiahle škody. Najviac zasiahnuté boli mestá Martin, Žilina, Čadca a Liptovský Mikuláš. V ich okolí padali stromy na cestu, aj na železničnú trať, kde spôsobili obrovské meškania vlakov. Rovnako silný vietor, ktorý sprevádzal búrky, poškodil niekoľko striech či verejných osvetlení v mestách. V Prešove dokonca spadlo za krátky čas také množstvo zrážok, že sa tam prepadla cesta.

PREDPOVEĎ počasia: Škody po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Polícia SR - Žilinský kraj)

Pozor na víkendové búrky

Podľa meteorológov neobídu búrky východ Slovenska ani počas piatka. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu prvého stupňa. Výstraha pred búrkami platí od rána do 21.00 h pre celý Košický a Prešovský kraj. V sobotu (17. 7.) sa môžu vyskytnúť búrky s krúpami takmer na celom území Slovenska s výnimkou niektorých okresov krajného východu. Na svojom webe o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. Predbežne platia v sobotu do 22.00 h.

PREDPOVEĎ počasia: Škody po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR / AP)

Začiatok platnosti výstrah je pre Trnavský, Nitriansky, Košický, Bratislavský a Banskobystrický kraj stanovený na 2.00 h. V prípade zvyšných krajov o štyri hodiny neskôr. Výstraha pred búrkami sa netýka okresov Snina, Michalovce, Sobrance a Trebišov. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu (65 až 85 kilometrov za hodinu)," informoval SHMÚ. V tejto súvislosti je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov.

Výstraha pred vysokými teplotami sa týka okresov Michalovce, Sobrance a Trebišov, pričom predbežne má v sobotu platiť od 13.00 do 18.00 h. Teploty môžu podľa meteorológov dosiahnuť v týchto oblastiach miestami 34 stupňov Celzia.

SOBOTA

Prevažne veľká oblačnosť. Na viacerých miestach dážď, prehánky, miestami búrky - aj intenzívne. Miestami menej oblačnosti aj zrážok. Teplo a dusno. Najvyššia denná teplota 25 až 30 stupňov Celzia. Prevažne slabý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie. V noci polooblačno až oblačno a ojedinele dážď, prehánky alebo búrky, aj intenzívne. Postupne pribúdanie oblačnosti a zrážky miestami. Najnižšia nočná teplota 21 až 16. Slabý, na západe severný vietor do 6 m/s (20 km/h), pri búrkach prechodne zosilnie.

PREDPOVEĎ počasia: Škody po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.sk)

NEDEĽA

Od severozápadu sa do strednej Európy rozšíri výbežok tlakovej výše. Súčasne bude po jeho okraji postupovať cez strednú Európu na juhovýchod studený front. Cez deň bude polooblačno až oblačno. Ojedinele, cez deň miestami, prehánky alebo búrky - aj intenzívne. Teplo a dusno. Najnižšia nočná teplota 22 až 17 stupňov Celzia, najvyššia denná teplota 29 až 34 stupňov Celzia. Slabý, cez deň prevažne severný vietor 2 až 7, v nárazoch ojedinele okolo 13 m/s (5 až 25, 45 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

PREDPOVEĎ počasia: Škody po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Viac o téme: PočasieBúrky predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu