Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Vláda sa dnes schádza na ďalšom rokovaní: Remišová aj Sulík sa zhodli, že chýbajú financie na očkovaciu kampaň

V stredu opäť rokovala vláda. Zobraziť galériu (10)
V stredu opäť rokovala vláda. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes predpoludním opäť rokuje. Na stole rokovacieho programu ma viacero bodov, ktoré je potrebné prejsť. Kabinet Eduarda Hegera sa dnes bude okrem aktuálnej pandemickej situácie zaoberať aj odvolávaním štátneho tajomníka Martina Fecka či zlepšením kybernetickej bezpečnosti. Ministri tiež reagujú na verdikt Ústavného súdu ohľadom hraníc a ich uzávierok v súvislosti s pandémiou.


ONLINE

Vážení čitatelia, týmto ukončujeme dnešný online článok z rokovania vlády.

15:18 Na Úrade vlády ostali ešte minister financií Igor Matovič a premiér Eduard Heger, no zrejme nevystúpia na brífingu pred novinármi.

14:34 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) označil dnes v médiách zverejnenú nahrávku medzi Zurianom a Imreczem za účelovú. "S pánom Imreczem som sa stretol, lebo som riešil nákup softvéru, ale neviem, prečo by takéto niečo hovoril, ja som od neho žiadny úplatok nezobral a ani to z tej nehrávky nevyplýva," hovorí Mikulec.

Mikulec sa vyjadril k zverejnenej nahrávke medzi exšéfom NAKA Zurianom a bývalým riaditeľom finančnej správy Imreczem (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

14:17 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková očakáva, že rozhodnutie Ústavného súdu bude oznámené dnes poobede.

Kolíková očakáva, že oficiálne rozhodnutie Ústavného súdu k prechodu cez hranice bude dnes poobede (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:38 Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už v úvode tlačového výstupu po rokovaní vlády povedal, že v kontexte rozhodnutia ÚS nemá čo povedať, lebo ešte nemá v rukách oficiálny dokument, a teda sa nevie k tomu bohatšie vyjadriť.

Šéf zdravotníctva k rozhodnutiu ÚS o zrušení vyhlášky: Počkáme si na rozhodnutie a potom sa vyjadrím (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:33 Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) sa priklonil k tomu, že bude dobrá akákoľvek alternatíva, ktorá pomôže zvýšiť zaočkovanosť národa.

Minister obrany Naď sa prikláňa k akejkoľvek alternatíve, ktorá zvýši zaočkovanie obyvateľstva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:25 Remišová sa od koaličných partnerov podľa vlastných odlišuje v tom, že na referendum o skrátení volebného obdobia by ani nešla. "Pán Kollár, keď chce túto diskusiu otvoriť, tak ale v septembri, pretože teraz máme dôležité úlohy, ktoré musíme plniť," povedala na adresu predsedu Sme rodina Remišová.

Remišová vyzvala ľudí, ktorí protestujú proti odborníkom na pandémiu pod ich oknami, aby prestali (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tá už medzičasom predstavila ja nového štátneho tajomníka Jána Hargaša, ktorý bude pôsobiť po jej boku na minsiterstve.

13:20 Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyzýva ľudí, ktorí protestujú "pod oknami" odborníkov, aby ich nechali na pokoji a podobne aj ich rodiny. "Títo robili celý čas všetko, aby chránili celé Slovensko. Takéto správanie je naozaj zvrátené," povedala Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

12:56 Rokovanie bolo ukončené.

12:30 Vláda v stredu navyše schválila nové rozdelenie okresov od 19. júla a po týždňoch tak bude konečne každý slovenský okres v zelenej farbe. Oproti minulému týždňu si tak svoju poslednú pozíciu vylepšili okresy Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice.

Posledné žlté okresy do 18. júla znázornené na mape covid semaforu
Zobraziť galériu (10)
Posledné žlté okresy do 18. júla znázornené na mape covid semaforu  (Zdroj: korona.gov.sk)


AKTUÁLNE Nové rozdelenie OKRESOV: Celé Slovensko je zelené! Obmedzenia budú minimálne


12:26 Minister zahraničných vecí informoval o otvorení nového Slovenského inštitútu v Izraeli, konkrétne v Jeruzaleme.

Korčok informoval o otvorení Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, predpokladá, že sa to udeje 1. septembra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:24 Na poste štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti (MS) SR k 1. augustu skončí Michal Novotný. Návrh na odvolanie schválila v stredu vláda. O uvoľnenie z funkcie požiadal sám Novotný. Jeho žiadosť súvisí s tým, že  uspel vo výberovom konaní na sudcu Najvyššieho správneho súdu (NSS).

12:20 Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan spolu s generálnym riaditeľom PPA Jozefom Kissom dnes predstavili hlavné kroky smerujúce k prerodu tejto kľúčovej inštitúcie nášho agrosektora na modernú a pro-klientsky orientovanú organizáciu.

VIDEO Vláda sa dnes
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Zdynamizovanie procesu transformácie PPA bude komunikované aj s Európskou komisiou.

Minister Vlčan informoval o zásadných riešeniach nevyhnutných pri transformácii Pôdohospodárskej platobnej agentúry (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:15 Rezort spravodlivosti chce v spolupráci s registrovými súdmi vykonať automatizované doplnenie identifikačných údajov do obchodného registra. Chce tým odbremeniť podnikateľov od tejto povinnosti. Vyplýva to z novely zákona o obchodnom registri, ktorú na základe návrhu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR v stredu schválila vláda.

11:14 Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Martin Fecko bude dňom 15. júla definitívne odvolaný z funkcie. Svojho postu sa vzdal. Návrh na jeho odvolanie, ktorý predložil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO), v stredu odobrila vláda.

11:10 S výrazným omeškaním prišiel na rokovanie vlády aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

10:09 Lotériu považujem za niečo, čo dehonestuje to očkovanie. Vakcíny sú tu na to, aby zachránili tie životy. Vyhlásil to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík po príchode na vládu. "Preto sme v parlamente ani nehlasovali za tieto lotérie. Myslím si, že chýbajúce financie na očkovaciu kampaň už tam dávno mali byť a je chyba, že tam ešte nie sú," tvrdí Sulík.

VIDEO Richard Sulík pred rokovaním vlády:

Sulík tvrdí, že je chybou, že Matovič ešte nedodal financie na očkovaciu kampaň a dávno tam mali byť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


AKTUÁLNE Ústavný súd mal pozastaviť platnosť vyhlášky: Režim na hraniciach sa zrejme opäť zmení


10:07 "Zachovajme rozvahu. V kuse sa pýtate, či neprichádzame o čas. Máme len jeden čas a v ňom prichádzajú dané kroky. Boli sme prvá krajina, ktorá nepodcenila delta variant, všetky ostatné krajiny nás nasledujú a konáme najpromptnejšie z EÚ. Deje sa tu aj veľký dezinformačný boj a ľudia sú často odhováraní od ochrany vlastného zdravia," opakuje premiér Heger. Matovič podľa neho nesabotuje ochranu zdravia tým, že neposkytol doteraz ďalšie finančné prostriedky na očkovaciu kampaň.

10:07 "Počkáme si na rozhodnutie ÚS. Druhý krok je, že vidíte, čo sa robí v ostatných krajinách a s covidom sme ešte neskončili. Zareagovali sme veľmi správne, a našim rozhodnutím sme zamedzili nástup ďalšej vlny v dôsledku delty. Vidíme, že chýba aj ochrana v podobe zaočkovanosti obyvateľstva," povedal premiér Eduard Heger pred rokovaním vlády.

Heger si dokonca našiel čas aj na to, aby okomentoval aktuálne dianie okolo neúspešného referenda.

Heger pred rokovaním vlády vyhlásil, že Slovensko prechádza očistou a komentoval aj referendum (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:06 "Čakáme na oficiálne znenie výroku ÚS a naši právnici sú pripravení na to reagovať. Podľa toho sa upraví režim, aby to bolo v poriadku," povedal po príchode na vládu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Budem si to musieť prečítať. Nevidel som konkrétne znenie nálezu. Predpokladám, že na základe argumentácie ÚS budeme v budúcnosti tie vyhlášky pripravovať tak, aby vyhovovali," povedal minister práce Milan Krajniak.

Minister práce Milan Krajniak po rokovaní vlády hovoril aj o dôchodkovej reforme (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:04 Na vládu prichádzajú aj ďalší ministri. Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok sa vyjadruje k zrušeniu vyhlášky Ústavným súdom (ÚS). "Považujem to za vážne rozhodnutie, zatiaľ to evidujem len z médií. Novú situáciu nastolil ÚS," povedal Korčok. 

10:01 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripúšťa, že v súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu dôjde k zrušeniu vyhlášky, ktorá bola vydaná na ÚVZ v súvislosti s hranicami. Kolíková tiež nepovažuje očkovaciu lotériu za dobrý nápad a nezapojí sa.

10:00 Rokovanie vlády sa začína.


Feckov definitívny koniec na ministerstve

Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Martin Fecko má skončiť na svojom poste. Návrh na jeho odvolanie predložil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) na stredajšie rokovanie vlády.

VIDEO Vláda sa dnes
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) predkladá na rokovanie kabinetu sľúbené naviazanie projektu podpory na udržanie zamestnanosti v čase krízovej situácie (Prvá pomoc) na COVID automat.

VIDEO Vláda sa dnes
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Envirorezort predložil návrhy na vyhlásenie chránených území. Na Slovensku by mali vzniknúť tri chránené areály - Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie - Brezové a Pokoradzské jazierka, a národná prírodná rezervácia Plavno.

Ministri stále nerozhodli o odkúpení osempodlažnej ubytovne a susediacej reštaurácie Fatranka v okrajovej časti Vrútok od Železníc Slovenskej republiky bratislavskou spoločnosťou Levice invest. Cena za nehnuteľnosti a pozemky s výmerou 6314 štvorcových metrov by mala byť 1,41 milióna eur. Návrh je zaradený v zozname predložených materiálov na rokovanie vlády.

VIDEO Vláda sa dnes
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Vláda by mala prerokovať aj návrh z dielne rezortu obrany, ktorý chce postaviť novú budovu pre Vojenský archív Trnava. Dôvodom je nevyhovujúci stav súčasného objektu. Predpokladané náklady podľa predloženého materiálu ministerstvo predbežne vyčíslilo na 27 miliónov eur bez DPH.

Premiér Heger reaguje na šéfa Smeru: Spochybňovanie pozitívnych účinkov očkovania je neospravedlniteľné (Zdroj: Úrad vlády SR)

Kabinet sa má zaoberať aj zoznamom úloh a aktivít, ktoré majú zlepšiť kybernetickú bezpečnosť Slovenska. Medzi úlohami sa nachádza napríklad znovelizovanie vyhlášky o identifikačných kritériách či vyhlášky o kategóriách kybernetických incidentov.

Viac o téme: VládaKoronavírusRokovanie Martin Fecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu