Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obvinený expolicajt Kučerka sa ospravedlnil prokurátorom: Žiadny nátlak nebol! Šéf Smeru má jasný odkaz

Marián Kučerka Zobraziť galériu (5)
Marián Kučerka (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Bývalý príslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Marián Kučerka, obvinený v kauzách Judáš a Očistec, poprel, že by bol na neho vyvíjaný tlak zo strany prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nátlak.

Zároveň sa prokurátorom Michalovi Šúrekovi a Ondrejovi Repovi ospravedlnil. V nedeľu o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Šéf Smeru však v ospravedlnení vidí niečo iné. Podľa neho ho Kučerkovi nadiktovali samotní prokurátori. 

Kučerka sa ospravedlnil

"Úprimne ľutujem, že som 16. novembra 2020 u notára spísal vyjadrenie o tom, že Michal Šúrek a Ondrej Repa, prokurátori ÚŠP GP SR, na mňa robili psychický a fyzický nátlak pri našom vzájomnom stretnutí 9. novembra 2020 na ÚŠP GP SR, keďže uvedené skutočnosti sa nezakladajú na pravde. Ospravedlňujem sa menovaným za svoje ľudské zlyhanie, podmienené strachom o ďalší osud mojej osoby, keďže k žiadnemu nátlaku na moju osobu z ich strany nedošlo," uviedol Marián Kučerka v ospravedlnení z 23. marca 2021.

Obvinený expolicajt Kučerka sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ivan Mego)

Podľa šéfa Smeru mu ho nadiktovali prokurátori

Predseda Smeru v decembri 2020 v tejto súvislosti informoval, že podáva na prokurátorov Repu a Šúreka trestné oznámenie. Voči podaniu sa vtedy ohradila Rada prokurátorov SR. Fico sa preto vyjadril aj k ospravedlneniu. Podľa poslanca parlamentu je toto ospravedlnenie "dôveryhodné ako voda v prútenom koši". Dodal, že nepochybuje, že Mariánovi Kučerkovi ho nadiktovali prokurátori Šurek a Repa. "Najskôr, keď je ešte na slobode, cez manželku prokurátorku podá (v novembri 2020) oficiálne trestné oznámenie za hrubý nátlak od Šureka a Repu a až potom, čo je vo väzbe sa im (23.3.2021) zrazu ospravedlní," uviedol v stanovisku. 

Obvinený expolicajt Kučerka sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"To akože, poznajúc metódy práce Šureka a Repu, máme tejto rozprávke veriť? Nepochybujem ani sekundu, že Kučerkovi toto ospravedlnenie nadiktovali Šurek a Repa. A už vôbec nechápem, čo s tým mám ja a Smer-SD, a prečo sa na nás média obracajú," dodal. 

Daniel Lipšic: Fico krivo obvinil prokurátorov ÚŠP z nezákonného nátlaku

Šéf Smeru- zorganizoval koncom minulého roka tlačovú konferenciu, kde krivo obvinil prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka z nezákonného nátlaku na v tom čase podozrivého Mariána Kučerku. Uviedol to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s tým, že trestné oznámenie, ktoré na nich Fico podal, bolo príslušnými orgánmi činnými v trestnom konaní odmietnuté.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Je preto ťažko pochopiteľné, ak sa dnes poslanec Fico verejne pýta, čo má on spoločné s krivým obvinením dvoch elitných prokurátorov," spresnil Lipšic. Ďalej uviedol, že od zadržania bývalého príslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Mariána Kučerku sa Repa a ani Šúrek s obvineným nestretli, "a to aj napriek tomu, že o stretnutie s nimi na účel osobného ospravedlnenia obvinený Marián Kučerka žiadal".

Špeciálny prokurátor podotkol, že sa v súčasnosti zíntenzívňujú útoky na vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ktorí vyšetrujú podozrenia z korupcie na najvyšších miestach verejného života. "Týmito útokmi sa však prokurátori ÚŠP nenechajú - ani v týchto vypätých dňoch a hodinách - ani ovplyvniť, ani zastrašiť," zdôraznil.

Akcia Judáš

Počas vlaňajšej akcie Judáš obvinili osem osôb. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Medzi obvinenými bol aj bývalý policajný prezident Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby (SIS) a aj bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy. Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa 29. decembra 2020 v ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. V tejto súvislosti bolo voči nemu trestné stíhanie zastavené.

V rámci minuloročnej akcie Očistec bol obvinený bývalý policajný prezident Tibor Gašpar ako aj ďalší vysokopostavení policajní exfunkcionári. Obvinenia padli pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre zločin korupcie.

Viac o téme: Robert FicoNAKAJudášOčistecMarián Kučerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu